Φουρτούνα στην κυβέρνηση από το νομοσχέδιο για την πειρατεία

10:31 26/11/2011 - Πηγή: 24wro
Σύννεφα στις σχέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Χρήστου Παπουτσή προκαλεί η...
δημοσιοποίηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπουτσής «ανέλαβε από μόνος του την πρωτοβουλία για την σύνταξη και την γνωστοποίηση του νομοσχεδίου και της αποστολής του προς τα άλλα υπουργεία, ενώ υπάρχει συναρμοδιότητα δυο υπουργείων για το συγκεκριμένο
ζήτημα».

Από την πλευρά της Κατεχάκη διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία «σκιά» στη συνεργασία των δύο υπουργών και ότι όλα έγιναν με ορθό τρόπο.

Μάλιστα σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το μεσημέρι της Παρασκευής αναφερόταν ότι «η αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας που εκδηλώνονται στον χώρο ευθύνης του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ, εντάσσεται στην αποστολή του Σώματος, σύμφωνα με ρητή διάταξη του ν.3922/2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ωστόσο, είναι προφανής και αναγκαία η εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθ' όσον το θέμα αντανακλά τη ναυτιλία και κατ' επέκταση, την εθνική οικονομία. Οπως είναι προφανής η εμπλοκή των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας».

Επίσης, σημειωνόταν στην ανακοίνωση ότι «συμπεριλήφθηκαν τα στοιχεία της σχετικής διάταξης την οποία απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή».

Επιπλέον, τονίζεται ότι μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα συναρμόδια υπουργία και την οριστική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου «θα συζητηθεί στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση, θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση».

Εφοπλιστικοί κύκλοι εξέφραζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προβληματισμό τους για σημεία του νομοσχεδίου και δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς, όπως έλεγαν, οι συναντήσεις που είχαν για το θέμα είχαν γίνει με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Μία από τις ενστάσεις τους είναι η πρόβλεψη για καταβολή χρημάτων για την άδεια που πρέπει να εκδοθεί από τον Αρχηγό του Λιμενικού για την παρουσία ενόπλων.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου: «Για την έκδοση ή την παράταση ισχύος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος:
α) δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, εφόσον η ισχύς της είναι έως τριών μηνών,
β) τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) ευρώ, εφόσον η ισχύς της είναι άνω των τριών μηνών»

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση στο
Keywords
Τυχαία Θέματα