Φτάνει και η ώρα των ΚΤΕΛ

12:47 10/3/2012 - Πηγή: 24wro
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παραδοθεί στο υπουργείο Υποδομών και η μελέτη για τη διερεύνηση της...
απελευθέρωσης των υπεραστικών ΚΤΕΛ η συγγραφή της οποίας αποτελεί υποχρέωση από το Μνημόνιο.

Εκτιμάται ότι...οι μελετητές θα εστιάσουν στην αναπόφευκτη υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007, που προβλέπει αναθέσεις κατόπιν διαγωνισμού για τα επιβατικά δρομολόγια, αλλά και την συμβασιοποίηση του μεταφορικού έργου,
ακόμη και ανάμεσα σε κρατικούς φορείς, όπως μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, κάτι που, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα προβληματιστούν για την αλληλοεπίδραση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου με τον νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, και τις μεταφορικές ανάγκες της χώρας. Η σύμβαση των ΚΤΕΛ με το δημόσιο εκπνέει το 2019, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υιοθέτηση του κανονισμού 1370/2007.

Φαίνεται ότι το υπουργείο θα εστιάσει κυρίως στην αγορά των υπεραστικών ΚΤΕΛ, σε γραμμές όπου μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνισμός. Σημειωτέον ότι τα ΚΤΕΛ δεν επιδοτούνται, εξυπηρετούν τα δρομολόγια που αποφασίζονται από τις Περιφέρειες και στο τέλος του έτους, τα «αδύναμα» ΚΤΕΛ λαμβάνουν επιδότηση των ζημιών τους από κοινό ταμείο των αυτοκινητιστών, με απόφαση του υπουργού Υποδομών. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιβιώνει από τη δεκαετία του 1950, η πρόσβαση στο οποίο είναι κλειστή, αφού για να εισέλθει κανείς πρέπει να αγοράσει άδεια ΚΤΕΛ από κάποιον κάτοχό της. Ομως, σε αντάλλαγμα του μονοπωλίου τα ΚΤΕΛ εγγυώνται την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα, είτε αυτό είναι προσοδοφόρο είτε όχι.

Μετά την παράδοση της μελέτης, το πιθανότερο είναι να συγκροτηθεί μία νομοπερασκευαστική επιτροπή που θα αναλάβει να προχωρήσει το θέμα.

Κύκλοι των μεταφορικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η αξία της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών ενδέχεται να προσεγγίζει και το μισό δισ. ευρώ κατ' έτος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν γραμμές με μεγάλο περιθώριο κέρδους. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε ξεκινήσει λεωφορειακά δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Κοζάνη με εισιτήριο πέντε ευρώ, καθώς θεωρούσε ότι με 3,5 ευρώ έβγαζε το κόστος της.

Την ίδια στιγμή, το τοπικό ΚΤΕΛ συνέδεεε τις δύο πόλεις με 11,40 ευρώ. Το ΚΤΕΛ προσέφυγε κατά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα τοπικά δικαστήρια και πέτυχε την ακύρωση των δρομολογίων, με προφορική εντολή, παρόλο που αυτά προβλέπεται από τον νόμο. Δικαστικές προσφυγές κατά των λεωφορειακών δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς Κιάτο έχει κάνει και το ΚΤΕΛ Αχαΐας. Επίσης, ξαφνική άνοδος των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ κατεγράφη και στη Φλώρινα, όταν σταμάτησαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια τον Ιανουάριο του 2011.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ θα οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό, καλύτερες τιμές για τον επιβάτη και στην δημιουργία τουλάχιστον 1.000 νέων θέσεων εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα