ΓΑΛΛΙΑ: Έτοιμο το νομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας

17:10 1/8/2011 - Πηγή: 24wro
Στο σημερινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που είναι το τελευταίο …
πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν θα παρουσιάσει το τροποποιημένο νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα.


Το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να έλθει στη γαλλική Βουλή
για ψήφιση, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Με το νομοσχέδιο γίνεται αποδεκτή η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει ομόλογα δημόσιου χρέους που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, να χορηγεί προληπτικά μετρητά σε κράτη που έχουν ανάγκη ρευστότητας ή ακόμη να βοηθά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Η συνολική συνεισφορά της Γαλλίας για την Ελλάδα μέσω του EFSF θα είναι σχεδόν 32 δισ. ευρώ, 16,8 δισ. για το πρώτο σχέδιο στήριξης και 15 δισ. για το δεύτερο.


Υπογραμμίζεται από γαλλικής πλευράς ότι η συμμετοχή αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το γαλλικό χρέος, εφόσον η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν μακροχρονίσει.


Αντίθετα, το νέο σχέδιο στήριξης θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα και θα αυξήσει το έλλειμμα της Γαλλίας, σε ένα μέγεθος που δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί, καθώς οι γαλλικές τράπεζες υπολογίζεται να χάσουν γύρω στα 2 δισ. ευρώ, λόγω της έκπτωσης που θα υποστούν μέρος των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κέρδη, και επομένως ο φόρος τον οποίο αποδίδουν επί των κερδών.


Οι τρεις σημαντικότερες Τράπεζες (Credit Agricole, BNP, Societe Generale) θα ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα τα ακριβή ποσά έκθεσής τους στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα