Γεώτρηση στα κατεχόμενα με πολιτική σημασία

17:08 27/4/2012 - Πηγή: 24wro
Έκταση δίνει ο τουρκικός τύπος στην πρώτη γεώτρηση για πετρέλαιο – στην ξηρά - που ξεκίνησε στα κατεχόμενα του Αττίλα...
στην Κύπρο από την Τουρκική εταιρία TPAO. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αναμένονται σε 3-6 μήνες.

Την Τουρκία στην τελετή έναρξης των εργασιών έρευνας στην πετρελαιοπηγή «Türkyurdu-1»
στο χωριό Sınırüstü κοντά στην Αμμόχωστο εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Taner Yıldız. Το ψευδο κράτος εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Derviş Eroğlu, ο Πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ, İrsen Küçük. Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, κ. Taner Yıldız, είπε ότι οι έρευνες μπορεί να αποτελέσουν το υπόβαθρο μιας διαδικασίας συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και του , όπως είπε, »Ρωμαίικου Τομέα της Νότιας Κύπρου»».

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε τα εξής:» Δεν σκεφτόμαστε μια μεμονωμένη τεχνικής φύσεως εργασία απαλλαγμένη από τις πολιτικές εξελίξεις. Παρακολουθούμε με προσοχή τη διαδικασία και βλέπουμε την αναγκαιότητα οι τεχνικές εργασίες να οικοδομηθούν πάνω στις πολιτικές εργασίες».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΤΡΑΟ, Μεχμέτ Ουισάλ, είπε ότι το κόστος αυτής της πηγής φθάνει τα 10 εκ δολ και ότι το σύνολο των γεωτρήσεων θα φθάσει τα 400 εκ δολ. Η Milliyet δημοσιεύει ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα με τον τίτλο « Αν βρεθεί πετρέλαιο στην Κύπρο αυτό θα το μοιραστεί 50-50 με την Τουρκία» .Η Sabah με τον τίτλο « Η πρώτη γεώτρηση στην Μεσόγειο» τονίζει ότι η Τουρκία ανταπέδωσε με γεώτρηση στις εργασίες για φυσικό αέριο της συμμαχίας Ε/κ και Ισραήλ που ξεκίνησε στην Μεσόγειο.

Η Posta γράφει με τον τίτλο « Εάν βγει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα το μοιραστούμε με τους Ε/κ» Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος μετέβη στην «ΤΔΒΚ» έδωσε το εξής μήνυμα: « Εάν βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστούμε με τους Ε/κ».

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα