Γιατί φεύγουν οι ‘Ελληνες για Τουρκία…

10:36 18/12/2011 - Πηγή: 24wro
Η ολοένα και μεγαλύτερη τάση Ελλήνων να θέλουν, λόγω κρίσης, να μεταναστεύσουν...
στην …Κωνσταντινούπολη έγινε δημοσιογραφικό θέμα όχι μόνο στα τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ , αλλά και στην Γερμανία! «Θέλουμε να πάμε στην Κωνσταντινούπολη – ολοένα και περισσότεροι Έλληνες μεταναστεύουν στην Τουρκία», είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος ρεπορτάζ που μετέδωσε η Γερμανική Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία SWR.

Για πολλούς Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν, η Κων/πολη είναι η πρώτη επιλογή. Πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δυο χωρών τα τελευταία
χρόνια, υποστηρίζει ο καθηγητής Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος διδάσκει εδώ και ένα χρόνο στην Κων/πολη.«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η φάση βελτίωσης στις σχέσεις των δυο χωρών, δηλαδή πριν από 12 χρόνια, έχει αλλάξει κάτι και στον τρόπο σκέψης των δυο λαών, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο. Αυτή η αλλαγή οδήγησε πολλούς Έλληνες, ανάλογα και με το μορφωτικό τους επίπεδο, να σκεφτούν ‘γιατί να μην δοκιμάσω την τύχη μου και στην Τουρκία’ πέρα από τις παραδοσιακές χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Γαλλία;» λέει

Για τον ίδιο, σημειώνει η Ντόυτσε Βέλλε, η προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Σήμερα διευθύνει το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Πόλης. «Ως ακαδημαϊκοί γνωρίζουμε για μια στατιστική που θέλει τουλάχιστον 2 από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να είναι τουρκικά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Βέβαια δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα …μαζικό κύμα μετανάστευσης. Ο κ. Τριανταφύλλου έχει υπόψη του 20 περιπτώσεις καθηγητών που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, ενώ γνωρίζει για περίπου 300 φοιτητές που μαθαίνουν εντατικά την τουρκική γλώσσα. Πριν από 10 ή 20 χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος – έγραψε ήδη η prionokordella.gr- είχε παραδεχθεί οτι δέχεται γράμματα από ‘Ελληνες για να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά. Επίσης πολύ πρόσφατα υπήρξε και ζήτηση από την Τουρκία για ‘Ελληνες γιατρούς κλπ. Αλλά και παλιοί Κωνσταντινουπολίτες έχουν αρχίσει να το σκέφτονται καθως έχουν και το πλεονέκτημα της γλώσσας.

Είναι όμως και και η οικονομική ανάπτυξη της γείτονος καθώς και η μικρή απόσταση που ευνοούν. Επίσης ο παρόμοιος τρόπος ζωής που ισχύει, ειδικά για την Κων/πολη, υποστηρίζει στην SWR ο κ.Δημήτρης Τριανταφύλλου:

«Πιστεύω ότι όταν έρχονται Έλληνες σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν έρχονται στην Κων/πολη, την οποία πολλοί διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Τουρκία, τότε διαπιστώνουν πόσο κοντά βρίσκονται οι δυο λαοί. Στο φαγητό, στη νυχτερινή ζωή και πολλά άλλα. Αυτό διευκολύνει πολλούς Έλληνες στην απόφασή τους».

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα