Γρίφος η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα

08:30 28/9/2011 - Πηγή: 24wro
Αν και οι Βρυξέλλες θεωρούν το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ανάσα για την...
κυβέρνηση και η κυβέρνηση θεωρεί ότι πλέον οι Βρυξέλλες θα μπορούν να πάρουν τοις μετρητοίς τις δεσμεύσεις για εκπλήρωση των στόχων, η υπόθεση της έλευση της τρόικας δεν φαίνεται να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Aπό το πρωί της Τετάρτης
δεν υπάρχει ακόμη απόφαση να επιστρέψει το κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα και ουδείς δεσμεύεται για το χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, από το Στρασβούργο ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ονομαστικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ωστόσο ο πρόεδρος του eurogroup ούτε αποφασίζει, ούτε σχετίζεται άμεσα με την όλη υπόθεση. Αντιθέτως, όσοι σχετίζονται, προσπαθούν να κρατήσουν τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά.

Η 6η δόση αποτελεί για την Κομισιόν και το ΔΝΤ την καλύτερη ευκαιρία για να πιέσουν την κυβέρνηση στο έπακρο. Η 6η δόση δεν προορίζεται για εξωτερικές πληρωμές, παρά μόνο για εσωτερική κατανάλωση και ως εκ τούτου ουδείς κόπτεται για το πως θα γίνουν οι εσωτερικές πληρωμές. Κανείς δεν αρνείται ότι στο τέλος θα εκταμιευτεί για πολιτικούς λόγους, όμως το πότε είναι στο χέρι της κυβέρνησης και στο πόσο σκοπεύει να συμβιβαστεί με τις επιλογές των ειδικών.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της συνεδρίας ελέγχου, αλλά πολύ πιο έντονα στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις το κλιμάκιο της Κομισιόν στην τρόικα ζήτησε τρεις γενικές πολιτικές:

• 100.000 απολύσεις στο δημόσιο ως το 2015,

• την έναρξη της εργασιακής εφεδρείας,

• τη μείωση των συντάξεων που δίνουν τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, όπως του ΟΤΕ.

Αντί για τα παραπάνω, η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται για το πως θα κάνει πράξη την εφεδρεία -για απολύσεις ούτε λόγος- και περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αν μη τι άλλο, τα μέλη της αποστολής βλέπουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην θέλει να τα βάλει με τα συμφέροντα ομάδων που συνέβαλαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Συνεπώς, το πρόβλημα συνεχίζει και είναι πολιτικό. Τα στελέχη της Κομισιόν βλέπουν ότι η πολιτική επιλογή να πληγεί ο συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που μια ζωή πλήρωνε κανονικά τις εισφορές του δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που θέλουν για τις συντάξεις.

Το ίδιο έχουν διαγνώσει και στο θέμα των απολύσεων που συνδέεται άμεσα με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των καταργήσεων φορέων και οργανισμών του δημοσίου. Ακόμα, η τρόικα δεν έχει λάβει έναν επαρκή χάρτη για το τι θα καταργηθεί και πότε.

Όσο για την εφεδρεία, το νέο ότι οι πρόεδροι και το ΔΣ διαφόρων οργανισμών αρνούνται να συνεργαστούν και ζητάνε επιπλέον και προσλήψεις, έχει φτάσει και στις Βρυξέλλες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι απολύτως θεμιτό να ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις, ένα θέμα που δεν γνωστοποίησαν στον Τύπο για λόγους πολιτικής αβρότητας, όμως έχουν και κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η Αθήνα πρέπει να πιεστεί, μέχρι να καταλάβει με ποιόν τρόπο πρέπει να κάνει την προσαρμογή.

Ά
Keywords
Τυχαία Θέματα