Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Στο τραπέζι η επιμήκυνση

08:48 9/10/2012 - Πηγή: 24wro
Την καταβολή 36,5 δισ. ευρώ ζήτησε από τους εταίρους ο Υπουργός Οικονομικών...
Γιάννης Στουρνάρας, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε επίσης ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ότι η εν λόγω
παράταση δεν μεταφράζεται σε επιπλέον χρηματοδότηση από την ευρωζώνη.
Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για τις επιδόσεις της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι-λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την χώρα μας- ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ (31,5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και 5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο).

Ο Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε επίσης ότι μια διετής επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ σημείωσε ότι παραμένει ο στόχος να φθάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

«(Η επιμήκυνση) βρίσκεται στο τραπέζι από όλα τα μέλη της τρόικας...Όλες οι ασκήσεις που κάνουμε τώρα έχουν ως υπόθεση ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2016, ότι το 4,5% του ΑΕΠ (για το δημοσιονομικό έλλειμμα) θα επιτευχθεί το 2016 αντί του 2014…», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, αναφέροντας ότι το χρηματοδοτικό κενό από μια παράταση θα αγγίξει τα 12 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί, όπως υποστήριξε, να καλυφθεί με «τεχνικές λύσεις», χωρίς δηλαδή να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε πάντως ότι μόλις έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών και ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Αγώνας για την εκταμίευση
Νωρίτερα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είχε χαρακτηρίσει δύσκολη τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup, προβλέποντας ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτής, αναμένεται για τον Νοέμβριο.

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη. Η τρόικα ήταν θετική, αλλά ορισμένα κράτη-μέλη ήταν πολύ σκληρά στη θέση τους. Υπάρχει ζωντανή ελπίδα, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση τον Νοέμβριο», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα