Η 5η δόση έφτασε αλλά χρειάζονται ακόμα 4,5 δισ. ευρώ!!

06:50 5/7/2011 - Πηγή: 24wro

Μπορεί το βασικό άγχος για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο προσεχές δίμηνο...



να πέρασε, με την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ από την δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν αυτομάτως όλα τα προβλήματα της χώρας.
Ακόμα και τα λεγόμενα ανελαστικά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να
"βγει" το καλοκαίρι θα πρέπει να βρεθούν άλλα περίπου 4,5 δισ ευρώ, αφού το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας υπολογίζονται σε 18 δισ ευρώ. Περίπου 1,5 δισ ευρώ, υπάρχει στο ειδικό αποθεματικό, οπότε, λείπουν αυτά τα 4,5 δις, για να κλείσει ο φαύλος κύκλος των υποχρεώσεων γι αυτή την περίοδο.
Το μείζον ερώτημα, λοιπόν, είναι από πού θα εξευρεθούν. Και η απάντηση, μάλλον, θα είναι η συνήθης: Μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Μόνο που αυτή τη φορά, υπάρχει μια κρίσιμη υποσημείωση, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει ενημερώσει ότι δεν προτίθεται, απ εδώ και στο εξής, να κάνει δεκτά έντοκα γραμμάτια, προκειμένου να χορηγεί φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες. Οπότε, για ποιο λόγο κι αυτές οι τελευταίες να συμμετέχουν, στο εξής τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου; Το συγκεκριμένο ερώτημα, όπως προκύπτει απ όλα τα παραπάνω, μόνο ρητορικό δεν είναι και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί άμεσα.
Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα δώσει μια άτυπη παράταση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης ντιρεκτίβας. Όπερ σημαίνει ότι ναι μεν θα εφαρμοσθεί, αλλά αργότερα. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση έχει να προσδοκά σε έσοδα κι από νέες εκδόσεις, οι οποίες θα γίνουν άμεσα. Το πιθανότερο, μέσα στον Ιούλιο, γιατί τον Αύγουστο ποιόν θα βρουν για να τις απορροφήσει;

http://www.newscode.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα