Η ανακύκλωση πάει… γραφείο

11:17 11/2/2012 - Πηγή: 24wro
«Ταπεινά» υλικά από τα σκουπίδια αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, συνιστώντας παράλληλα έναν τρόπο...
για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στο περιβάλλον.
Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι το στιλό σας ήταν μπουκάλι νερού στην προηγούμενη ζωή του; Μην πάει το μυαλό σας στη μεταφυσική, εδώ μιλάμε για ανακύκλωση. Γνωστή εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα στιλό φτιαγμένο από το απόρριμμα – σύμβολο της παγκόσμιας ρύπανσης. Το B2P (bottle to pen), από γαλάζιο πλαστικό με ανάγλυφες ρίγες, «αγκαλιάζεται» από
χάρτινη ετικέτα, όπως ακριβώς και τα μπουκάλια του νερού.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Δεκάδες εταιρείες στο εξωτερικό «κόβουν» το δρόμο υλικών προς τη χωματερή, αξιοποιώντας τα ως πρώτη ύλη για… ευρηματικά και πρωτότυπα είδη γραφείου.
Φτιάχνουν χάρακες και τετράδια από.....χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες, που συλλέγονται, είτε απ’ ευθείας από επιχειρήσεις, είτε από προγράμματα διαλογής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τελική εμφάνιση είναι αποτέλεσμα τυχαίου συνδυασμού, γι΄ αυτό και κάθε προϊόν είναι μοναδικό! Τσιπάκια ηλεκτρονικού υπολογιστή γίνονται κλασέρ, μπρελόκ ή κορνίζες, μπουκάλια από χυμούς φρούτων μετατρέπονται σε πολύχρωμα mousepad και κασετίνες. Η ανακύκλωση πάει ακόμη και …σχολείο, με τετράδια από παλιά ελαστικά αυτοκινήτου, ή φακέλους εγγράφων από ανακυκλωμένο πολυβινίλιο. Στη χώρα μας έφτασαν πρόσφατα. «Προς το παρόν διατίθενται σε ελάχιστα καταστήματα, τα πρώτα στοιχεία των πωλήσεων όμως δείχνουν, ότι τα προϊόντα από χρησιμοποιημένα ηλεκτρονικά κυκλώματα, έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση», σημειώνει ο άνθρωπος που τα έφερε στην Ελλάδα, κ. Αλέξανδρος Δεληστάθης.

Η ελληνική …συνεισφορά σε αυτήν τη νέα, αναδυόμενη αγορά, είναι ο ελληνικής επινόησης και κατασκευής ανακυκλωμένος και ανακυκλώσιμος κάδος για σκουπίδια, φτιαγμένος από πολυπροπυλένιο (χρησιμοποιημένα πολυμερή). Εκτός από «οικολογική ταυτότητα», ο κάδος αυτός έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πτυσσόμενος και ελαφρύς και δεν πιάνει χώρο κατά τη μετακίνησή του.
«Το να μπαίνουν φαινομενικά άχρηστα υλικά ξανά στον οικονομικό κύκλο, σαν πρώτη ύλη, είναι χρήσιμο. Και εισοδήματα δημιουργεί και οικονομία στους φυσικούς πόρους γίνεται», σημειώνει ο κ. Βαγγέλης Τερζής, υπεύθυνος πολιτικής για το νερό και τη ρύπανση στο WWF. «Το να φτιάχνεις χρήσιμα αντικείμενα από υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, είναι σημαντικό. Δεν αρκεί να ανακυκλώνουμε, πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται από αυτή τη διαδικασία», προσθέτει.
Ένα χαρτί διαφορετικό από τα άλλα
Φανταστείτε τον καλό σας να σας λέει να θάψετε στον κήπο ή στη γλάστρα, την ευχετήρια κάρτα που συνόδευε το δώρο που μόλις σας έδωσε. Αν η κάρτα είναι φτιαγμένη από «το χαρτί που ανθίζει», έχει λόγο να το λέει.
Το ειδικό αυτό χαρτί, κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο, χειροποίητο χαρτί, χωρίς ξύλο ή χημικά, είναι εμποτισμένο με ζωντανούς σπόρους αγριολούλουδων. Αν το φυτέψετε στο χώμα, και φροντίσετε να ποτίζεται και να εκτίθεται στο φως, μέσα σε 6-8 εβδομάδε
Keywords
Τυχαία Θέματα