Η επόμενη ημέρα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος

20:27 30/5/2012 - Πηγή: 24wro
Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία αύριο...
θα αποφασίσει αν η χώρα θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συνθήκη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ένα πιθανό «όχι» θα μπορούσε να βάλει ακόμα περισσότερο υπό αμφισβήτηση την πολιτική της λιτότητας στη ζώνη του ευρώ.
Ο θεσμός του δημοψηφίσματος έχει ιστορία στην Ιρλανδία, όπου οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη Συνθήκη της Νίκαιας
και της Λισαβόνας το 2001 και το 2008. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα νέο δημοψήφισμα διοργανώθηκε και είχε τελικά κατέληξε σε ένα «ναι». Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιρλανδία, το «ναι» έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει. Και ακόμα κι αν το «οχι» κερδίσει, «δεν θα εμποδίσει αυτή τη φορά την όλη διαδικασία της επικύρωσης», δήλωσε ο Yves Bertoncini, του Notre Europe.
«Εάν η Ιρλανδία ψηφίσει ναι, θα είναι μια σημαντική ηθική ενθάρρυνση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά από μια σειρά πολιτικών αποτυχιών», δήλωσε ο Ούγκο Μπρέιντι, σε σημείωμα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, που εδρεύει στο Λονδίνο.
« To ιρλανδικό «όχι» θα μπορούσε να πιάσει φωτιά σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία», επιμένει ο κ. Μπρέιντι. Αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αύξηση της δυσπιστίας των αγορών, η οποίες θα μπορούσαν να την κάνει να το πληρώσει, αυξάνοντας τα επιτόκια σε μια χώρα που δανείζεται για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα