Η φαντασίωση της πτώσης της Microsoft

14:59 11/12/2012 - Πηγή: 24wro
Η αρχή του τέλους για την Microsoft υποτίθεται ότι θα ερχόταν τον Απρίλιο του 2009...
Τότε ήταν που, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, οι τριμηνιαίες πωλήσεις των Windows κινήθηκαν πτωτικά για πρώτη φορά στην ιστορία τους (στα 3,4 δισ. δολάρια στο γ’ τρίμηνο, από 4 δισ. δολάρια). Την ίδια περίοδο η Microsoft πραγματοποίησε τις πρώτες της απολύσεις και τα κέρδη της συρρικνώθηκαν.

Η
ζωή θα έπρεπε να είναι πολύ χειρότερη για την Microsoft σήμερα. Υπάρχει το iPad. Τα Windows 8, σύμφωνα με τους ειδικούς που εξετάζουν τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων κυκλοφορίας είναι μία σκέτη καταστροφή που δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από το να προδιαγράψει την πτώση του Office και του Steve Ballmer και κάθε τι αγαπημένου της Microsoft. Τα Windows 8 θα έπρεπε να είναι «το δώρο Χριστουγέννων προς κάποιον που μισείτε», σύμφωνα με έναν καθηγητή του MIT. Δεν είναι καν ξεκάθαρο γιατί η Microsoft μπήκε σ΄αυτόν τον κόπο στην παρούσα φάση.

Μου αρέσει να αναφέρομαι σε περιόδους σαν αυτή της Microdeath Dream Fantasy. Είναι η περίοδος των πέντε μηνών ή περίπου τόσο που ακολουθεί την παρουσίαση μιας έκδοσης των Windows, κατά την οποία κάθε είδους ειδικός γιορτάζει την επικείμενη πτώση της Microsoft λόγω των απογοητευτικών πωλήσεων των Windows. Είναι αποτέλεσμα της μαζικής λαχτάρας να αποτύχει η Microsoft. Η εταιρεία συμπεριφέρθηκε με απαίσιο τρόπο, που αντέβαινε στον ανταγωνισμό πολλά χρόνια πριν και το έκανε αυτό την ώρα που πλάσαρε μια σειρά μη εμπνευσμένων προϊόντων στο λαό.

Το πρόβλημα με την Microdeath Dream Fantasy είναι πραγματικότητα. Οι εχθροί της τείνουν να ξεχνούν πως η Microsoft αντλεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της από την πώληση των Windows προς εταιρείες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών συμβάσεων αγοράς λογισμικού. (η Microsoft, για παράδειγμα, αποκόμιζε κέρδη σε όλη τη διάρκεια της εποχής των Vista). Παράλληλα, ας θυμηθούμε πως περίπου 400 εκατ. PCs θα πουληθούν το 2013 και τα Windows θα είναι εγκατεστημένα σε όλους σχεδόν αυτούς τους υπολογιστές. Αυτός είναι και ο λόγος που η πτώση του Απριλίου του 2009 ήταν ως επί τω πλείστω συμπτωματική –οι πωλήσεις των Windows κινήθηκαν έκτοτε άνω των 4 δισ. δολαρίων σε βάση τριμήνου.

Πλήττονται οι πωλήσεις των PC από τις ταμπλέτες; Φυσικά και πλήττονται. Αυτό άραγε σημαίνει –τουλάχιστον για την ώρα- αμετάβλητες έως πτωτικές πωλήσεις για τα Windows; Πάτε στοίχημα; Μήπως η Microsoft και τα 9 δισ. δολάρια που δαπάνησε σε έρευνα και ανάπτυξη φέτος απέτυχαν να εντοπίσουν μερικές επαναστάσεις; Ναι, μάλιστα. Ακόμη κι έτσι ο Microθάνατος αργεί ακόμη πολύ –αν μη τι άλλο λόγω της αδράνειας.

Επιπρόσθετα, υπάρχει κάτι που πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχει ξεφύγει της αντίληψης των σχολιαστών και αυτό είναι η νέα γενιά λάπτοπ των Windows 8 με οθόνες αφής τα οποία οι καταναλωτές μόλις που αρχίζουν να συνηθίζουν.

Μου αρέσουν τα gadgets μου. Έχω υπολογιστές Mac, HP και Lenovo, Ubuntu desktop, μία ταμπλέτα Surface, ένα iPad, ένα Kindle Fire –και η λίστα μεγαλώνει. Αυτή τη στι
Keywords
Τυχαία Θέματα