Η ιστορία του ανθρώπου που απογείωσε την Porsche

12:33 30/12/2012 - Πηγή: 24wro
Είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε την Porsche σε άλογο κούρσας. Ο Wendelin Wiedekin υπήρξε...
πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και στις μέρες του η Porsche έγινε η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Ο Wiedekin δεν δίστασε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωση της εταιρείας όπως η βελτίωση της γραμμής παραγωγής, η απόσυρση
ζημιογόνων μοντέλων και η ανάπτυξη δυο κερδοφόρων μοντέλων των Boxer και των Cayenne. Το ρίσκο ήταν η δεύτερή του φύση καθώς η φιλοσοφία του συνοψιζόταν στη φράση «No risk, no fun”.

Ο άνθρωπος με τα γυαλιά και το μουστάκι που στην αρχή είχε γίνει στόχος πειραγμάτων λόγω της εμφάνισής του, απογείωσε την εταιρεία και έφτασε να κερδίζει 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Υπήρξε ο πιο καλοπληρωμένος Γερμανός μάνατζερ.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην εταιρεία το 1983 ως βοηθός διευθυντή στο τμήμα διαχείρισης παραγωγής και υλικών. Το 1991 έγινε διευθυντής παραγωγής και δυο χρόνια αργότερα διευθυντής σε μια εποχή που η Porsche ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Πριν από λίγες ημέρες Γερμανοί εισαγγελείς του απήγγειλαν κατηγορίες για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας, ενώ 26 hedge funds προσέφυγαν εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας για τον ίδιο λόγο σε αμερικανικά δικαστήρια κατηγορώντας την για παραπλάνηση των επενδυτών.

Ο Wiedekin θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της εξαγοράς του 75% των μετοχών της εταιρείας, η οποία έγινε εν κρυπτώ και εκτόξευσε την κεφαλαιοποίησή της στα ύψη. Παραίτηθηκε από την εταιρεία το 2009.

moneypro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα