Η Κίνα στη μάχη του κυπριακού αερίου

17:05 21/2/2012 - Πηγή: 24wro
Για ενδιαφέρον κινεζικών κρατικών... κολοσσών για το κυπριακό φυσικό αέριο κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εταιρίες όπως η PetroChina, η Sinopec, η Cnooc έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε όλα τα στάδια των ερευνών έως και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι κινεζικές εταιρίες δείχνουν ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται μόνο στα
«Οικόπεδα», αλλά και στο τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και με συμμετοχή σε άλλες σημαντικές αναπτύξεις.

Η Λευκωσία βλέπει τις κινήσεις αυτές αφενός ως σημαντική πολιτική στήριξη για τις επόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για εξασφάλιση άμεσα ή έμμεσα δανείου από την Κίνα - της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Η Κίνα, ακολουθεί πολιτική ανοιγμάτων σε όλο τον κόσμο στα θέματα κοιτασμάτων με δαπάνες δεκάδων δισ. τα τελευταία χρόνια, μέσω των εν λόγω εταιρειών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ρωσικές κρατικές εταιρείες και κυρίως η Gasprom, που οφείλεται στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στη Ρωσία.
Στενό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον της Lukoil. Έντονο είναι το ενδιαφέρον και από την κορεατική Kogas, από τη νορβηγική Statoil, την Eni και από τον βραζιλιάνικο κολοσσό Petrobras.
Για την προσέλκυση κολοσσών από ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, η κυβέρνηση έστειλε σε περιοδεία τον διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη και τον Μάικλ Χατζηττοφή της «Ομάδας των Σοφών» μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη, για να παρουσιάσουν τις δυνατότητες της Κύπρου ενώπιον των μεγαλύτερων εταιρειών σε συνέδρια στο Χιούστον, το Λονδίνο και τη Ρώμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα