Η κυβέρνηση καλείται να κάνει το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτει

07:31 24/11/2011 - Πηγή: 24wro
Η κυβέρνηση καλείται να κάνει το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτει σε αυτή την δύσκολη περίοδο...
επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Φ. Γεννηματά και τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο, ενώ παρομοίωσε την προσπάθεια της χώρας με το ταξίδι επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη κατά το οποίο ο ήρωας χρησιμοποίησε όλες τις ικανότητές του: ευφυΐα, γενναιότητα και ευστροφία για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του ταξιδιού και να φτάσει στον προορισμό του.

«Έχει γίνει σίριαλ το θέμα της καταληκτικής ημερομηνίας για
τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο έργο για την κυβέρνηση. Αυτό το έργο έχει περιγραφεί, πρέπει να εκτελεστεί και τότε θα έχει εφαρμοστεί η εντολή που δόθηκε από τη Βουλή. Από τη φύση της, αυτή η κυβέρνηση, αν χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής δε θα μπορέσει να συνεχίσει» ανάφερε ο υπουργός για τη διάρκεια της νέας κυβέρνησης.

«Για τα δάνεια των ΟΤΑ το υπουργείο Εσωτερικών», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουκουλόπουλος, «έχει μεσολαβήσει για να αρθεί η εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη χορήγηση δανείων σε υπερχρεωμένους δήμους προκειμένου να εξυγιανθούν τα οικονομικά τους. Θα γίνουν κάποιες αλλαγές στις δανειακές συμβάσεις και εκτίμησε πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυτό το θέμα».

Ο κ. Γιαννίτσης μάλιστα είπε πως έχουν γίνει άμεσες παρεμβάσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μη χρειαστούν να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για τον εκλογικό νόμο ο υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να γίνουν αλλαγές. Αν γίνουν θα πρέπει να αποφασιστούν σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων.

Για τα οικονομικά των δήμων υπογραμμίσθηκε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων. Υπάρχει συνεννόηση των δύο υπουργείων και των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και θα βρεθεί λύση. Ωστόσο και οι ίδιοι οι δήμοι πρέπει να διευθετήσουν τα οικονομικά τους.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην κλείσουν οι δήμοι», τόνισε και η κ. Γεννηματά. «Θα τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο ώστε και οι δήμοι να συνεισφέρουν στη δημιουργία πλεονάσματος στη χώρα».

Για την εφεδρεία στους δήμους ο υπουργός ανάφερε πως υπάρχει πρόβλημα λόγω της ανησυχίας των εργαζομένων για τα οικονομικά και οδηγούνται για αυτόν το λόγο σε αποχωρήσεις δημιουργώντας πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών των δήμων. Στο χώρο των ΟΤΑ, η εφεδρεία έχει περιορισμένη επίδραση στους Δήμους. Υπάρχουν ωστόσο πολλά αιτήματα για εξαιρέσεις . Η κυβέρνηση αν έχει περιθώριο θα δει τι μπορεί να πράξει για την Αυτοδιοίκηση.

«Υπάρχει όντως πίεση να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κατάστασης που ζούμε σήμερα και ορισμένοι λογαριασμοί πληρώνονται με τον τρόπο αυτό για να πάμε σε καλύτερες ισορρ
Keywords
Τυχαία Θέματα