Η μόδα φταίει για την ανορεξία

18:18 4/4/2012 - Πηγή: 24wro
Ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα... υγείας είναι η διευθύντρια της ιταλικής «Vogue» Franca Sozzani.

Στην ομιλία που έδωσε χθες στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard το απέδειξε για ακόμη μία φορά. Η Sozzani μίλησε για αρκετή ώρα για θέματα διατροφικών διαταραχών και τις αιτίες αυτών -οικογένεια, ψυχολογία, κοινωνικός περίγυρος, κληρονομικότητα κ.ά. που οι επιστήμονες θεωρούν ως βασικούς λόγους εμφάνισης της βουλιμίας ή της ανορεξίας.

«Ένας από τους λόγους που ένα κορίτσι κάνει αυστηρή δίαιτα βασίζεται στην ανάγκη
να ανταποκριθεί στα αισθητικά πρότυπα που προάγουν την υπερβολική αδυναμία. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, η σύγχρονη ανάγκη να αγκαλιάσουμε ένα πρότυπο γυναικείας ομορφιάς που εξυψώνει τη αδυναμία έχει καταστροφικές συνέπειες στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της μόδας, των μοντέλων, των περιοδικών μόδας. Τι μας οδήγησε να καθιερώσουμε ότι ωραίο είναι το αδύνατο και ότι ο αισθητικός κώδικας που πρέπει να ακολουθούμε είναι αυτός της αδυναμίας;» είπε μεταξύ άλλων η Franca Sozzani.

Επίσης, φρόντισε να υπογραμμίσει τις ευθύνες της βιομηχανίας της μόδας και της δύναμης της εικόνας πάνω στο θέμα. Μάλιστα, τόνισε ότι η ανάγκη της μόδας να αναδείξει πολύ αδύνατα σωματικά στερεότυπα σχεδόν αποκλείει από τις σελίδες των περιοδικών, τις διαφημίσεις και τις πασαρέλες τις πιο «φυσιολογικές» σιλουέτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα