Η πολλή δουλειά «σκοτώνει» την καρδιά

02:15 6/4/2011 - Πηγή: 24wro

Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα, υπονομεύουν την...



 καρδιολογική υγεία τους, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η υπερωριακή απασχόληση αυξάνει κατά 67% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με την απασχόληση επί 8 ώρες την ημέρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του University College του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκα Κιβιμάκι. Οι ερευνητές βασίζουν το εύρημά τους σε περισσότερους
από 7.000 δημοσίους υπαλλήλους, την υγεία των οποίων παρακολουθούν από το 1985.

«Τα ευρήματά μας πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για όσους εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, ιδίως εάν έχουν και άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιολογική υγεία, όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία», δήλωσε ο δρ Κιβιμάκι.

«Η έρευνά μας παρέχει επίσης πολύ ισχυρά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή πρακτική. Οι γιατροί θα πρέπει να εντάξουν ερωτήματα για την εργασία στην λήψη του προσωπικού ιστορικού των ασθενών τους».

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η μελέτη τους έδειξε πως η πολύωρη απασχόληση αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο εμφράγματος.

Στη διάρκεια μιας 11ετίας, 192 εθελοντές έπαθαν έμφραγμα. Όσοι εργάζονταν 11 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν λιγότερο.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 6.000 από τα 125.000 εμφράγματα (το 4,8%) που καταγράφονται ετησίως στη Βρετανία, οφείλονται στην υπερωριακή απασχόληση.

Η υπερωριακή απασχόληση αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση προβλημάτων όπως η υπέρταση, τα οποία υπονομεύουν την καρδιολογική υγεία.

Οι ειδικοί λένε πως το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθούν μελέτες που θα διερευνήσουν κατά πόσον η μείωση της υπερωριακής απασχόλησης βελτιώνει την καρδιολογική υγεία.

«Η μελέτη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση το ρητό “κανένας δεν πέθανε από την πολλή δουλειά”», σχολίασε ο καθηγητής Στήβεν Χόλγκεϊτ, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας, που χρηματοδότησε εν μέρει τη νέα μελέτη. «Μας υπενθυμίζει επίσης ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα, όταν το θέμα είναι η επίδραση του τρόπου ζωής στην καρδιαγγειακή υγεία».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερωριακή απασχόληση αρρωσταίνει την καρδιά, εξαιτίας παραγόντων όπως το στρες και το άγχος που μοιραία την συνοδεύουν.

Τα Νέα
Keywords
Τυχαία Θέματα