Η τσιπούρα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα

08:45 9/6/2011 - Πηγή: 24wro
Η μείωση της παγκόσμιας συνολικής προσφοράς σε τσιπούρα και λαβράκι που...
οδήγησαν σε ψηλότερες τιμές του τελικού προϊόντος, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών και τον συνεχιζόμενο έλεγχο των δαπανών, βελτίωσαν τα λειτουργικά περιθώρια με αποτέλεσμα την άνοδο της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τα καθαρά κέρδη του κλάδου στο χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 90,1% στα 12,5
εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο 10% στα 120 εκατ. ευρώ σημείωσε και ο κύκλος εργασιών.

«Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, αυξήσαμε σημαντικά τις πωλήσεις ψαριών και διευρύναμε την παρουσία μας στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, συνεχίσαμε τις ενέργειές μας στο μέτωπο του περιορισμού του λειτουργικού μας κόστους, με αποτέλεσμα να βελτιώσουμε το μικτό περιθώριο μας παρά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών», ανέφερε ο Α. Μπελές πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου στον κλάδο που είδε τα καθαρά του κέρδη να αυξάνουν κατά 1.398% το ίδιο διάστημα.

H ζήτηση για τα κύρια προϊόντα, το λαβράκι και τη τσιπούρα, παραμένει ανθεκτική και παρουσιάζει σταθερή ή αυξανόμενη ζήτηση σε όλες τις αγορές, εκτιμά η εταιρεία, προβλέποντας πως η τιμή της τσιπούρας συνεχίζει την δυναμική της ανάκαμψη ενώ η τιμή του λαβρακιού παρουσιάζει σταθερή βελτίωση από το Φεβρουάριο 2011.

Οι τιμές των πρώτων υλών για τις ιχθυοτροφές και το κόστος μεταφορών αναμένεται να είναι αυξημένα το 2011, αλλά την ίδια στιγμή, η μείωση της παγκόσμιας συνολικής προσφοράς σε τσιπούρα και λαβράκι η οποία παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο έχει στο παρελθόν οδηγήσει σε καλύτερες τιμές οι οποίες σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους δημιουργούν τις συνθήκες για θετικά χρηματοοικονομικά μεγέθη.

Οι προοπτικές
Το 2011 εξάλλου όπως εκτιμά και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας η οποία θα οδηγήσει σε βελτίωση της επίδοσης της αγοράς και σε καλύτερες τιμές συγκριτικά με το 2010.

Παρά την αβεβαιότητα των εκτιμήσεων σχετικά με το επίπεδο των βιολογικών αποθεμάτων του κλάδου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η παραγωγή κατά το 2011 να υποχωρήσει ελαφρά, λόγω της έλλειψης ρευστότητας αρκετών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ισπανία και της αβεβαιότητας των προοπτικών της ζήτησης σε κύριες αγορές τσιπούρας και λαβρακίου.

Ο περιορισμός των βιολογικών αποθεμάτων και της ποσότητας νέων ψαριών προς ανάπτυξη, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης, μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τιμών την επόμενη διετία σε επίπεδα υψηλότερα του κόστους παραγωγής. Όμως, το πως τελικά θα εξελιχθούν οι τιμές, εξαρτάται και από την αντίδραση ανταγωνιστικών παραγωγών, όπως η Τουρκία, και το επίπεδο της παραγωγής που θα επιλέξουν, καθώς και από τις ανταγωνιστικές πιέσεις που θα δεχθεί ο κλάδος από υποκατάστατα προϊόντα χαμηλότερης τιμής.

Ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει
Keywords
Τυχαία Θέματα