Ισοφαρίζει τον Ολάντ ο Σαρκοζί χωρίς την Μαρίν Λεπέν στο κάδρο

21:32 5/2/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσε να ισοφαρίσει στον πρώτο γύρο...
των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ, στην περίπτωση μη συμμετοχής στις εκλογές της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP για λογαριασμό της εφημερίδας Le journal du Dimanche.

Στο
ερώτημα τι θα ψηφήσετε στον πρώτο γύρο εάν δεν συμμετέχει η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Νικολά Σαρκοζί φθάνει το 33%, κερδίζοντας 8,5 εκατοστιαίες μονάδες. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει ο Φρανσουά Ολάντ (+3,5 μονάδες), ο δε Φρανσουά Μπαϊρού που εκπροσωπεί το κέντρο φθάνει το 17% (+ 4,5 μονάδες).
«Ένα τέτοιο σενάριο θα άλλαζε ριζικά τις ισορροπίες ανάμεσα στις εκλογικές δυνάμεις. Για πρώτη φορά ο Νικολά Σαρκοζί θα έφθανε στην κορυφή ισοδύναμα με τον Φρανσουά Ολάντ» δήλωσε ο διευθυντής της IFOP, Φρεντερίκ Νταμπί.
Αφορμή για τη δημοσκόπηση έδωσε το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν συναντά δυσκολίες προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 500 υπογραφές από τους δημάρχους, που απαιτούνται για κάθε υποψήφιο ώστε να επικυρωθεί η συμμετοχή του στις εκλογές.
Το σύστημα των υπογραφών από τους δημάρχους έχει θεσμοθετηθεί από τον Ντε Γκωλ, στην αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το 1962, και αποτελεί ένα είδος φίλτρου προκειμένου να περιορίζεται ο πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων.
Για την ώρα, σύμφωνα με την ίδια, η Μαρίν Λεπέν έχει συγκεντρώσει μόνο 340 υποσχέσεις υπογραφών, ενώ αντιμετωπίζει συνεχείς αρνήσεις από την πλευρά των δημάρχων, παρότι το κόμμα της συγκεντρώνει το 20%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Έτσι, η Μαρίν Λεπέν κάνει συνεχείς προσπάθειες, ώστε η υποστήριξη των δημάρχων να γίνεται ανώνυμα, θεωρώντας ότι «πολλοί δήμαρχοι δέχονται πιέσεις από τα μεγάλα κόμματα», όπως η ίδια ισχυρίζεται.
Την περασμένη Τρίτη, η γαλλική Γερουσία απέρριψε σχετική τροπολογία που υπέβαλε το κόμμα της για την ανωνυμία. Το αίτημα, όμως, θα εξετασθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο καθ' ότι το Συμβούλιο Επικρατείας το έχει ήδη κάνει αποδεκτό.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η πιθανή απουσία από τις εκλογές ενός κόμματος που βαραίνει με το 20% στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος θα προκαλούσε «έναν γιγαντιαίο δημοκρατικό διάλογο για τους κανόνες προεπιλογής στις προεδρικές εκλογές».
Μερίδα του Τύπου, πάντως, αναρωτιέται εάν πράγματι το Εθνικό Μέτωπο έχει πρόβλημα με τις υπογραφές ή πρόκειται για «επαναλαμβανόμενη μπλόφα» αφού και ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρας της Μαρίν, από χρόνια παραπονιόταν για το ίδιο πρόβλημα.
Η απάντηση των «σοφών» του Συνταγματικού Συμβουλίου για την ανωνυμία στις υπογραφές των δημάρχων αναμένεται για τις 22 Φεβρουαρίου και θεωρείται ότι θα συμβάλλει θετικά ή αρνητικά για τη συμμετοχή ή μη της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα