Κατάδυση στην άβυσσο

22:30 12/4/2011 - Πηγή: 24wro
Στα πέντε βαθύτερα σηµεία των ωκεανών όπου δεν έχει φθάσει ποτέ ο ...άνθρωπος ετοιµάζεται να καταδυθεί ο βρετανός επιχειρηµατίας και εξερευνητής Ρίτσαρντ Μπράνσον.... Ο ιδιοκτήτης της Virgin προχώρησε στην κατασκευή µονοθέσιου βαθυσκάφους από τιτάνιο και ανθρακονήµατα πουµοιάζει µε µικρό αεροπλάνο.

Το «Virgin Oceanic Sub» θα µπορεί νααντέχει σε ακραίες συνθήκες πίεσης, όπως εκείνες που επικρατούν σε βάθος µεγαλύτερο από 11.000 µέτρα.

Εκεί βρίσκεται το βαθύτερο
σηµείο των ωκεανών της Γης, και είναι η Τάφρος των Μαριάνων στον ∆υτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Τάφρος των Μαριάνων θα αποτελέσει την πρώτη απότις πέντε ριψοκίνδυνες καταδύσεις. Οι υπόλοιπεςθα είναιστον Ατλαντικό, στον Ινδικό, στονΝότιο και τον Αρκτικό Ωκεανό. Τα βάθη στα οποία θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το µονοθέσιο βαθυσκάφος κυµαίνονται από 5.607 µέχρι 8.380 µέτρα.

«Περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που έχουν πάει στο φεγγάρι απ’ ό,τι εκείνοιπου έχουν καταδυθεί σε βάθος µεγαλύτεροαπό 7.000 µέτρα», ανέφερε από την Καλιφόρνιαο 60χρονος βρετανός επιχειρηµατίας παρουσιάζοντας το σχέδιο της φιλόδοξης αποστολής.

Πρόσθεσε ότι το µεγαλύτερο µέρος των ωκεανών είναι ανεξερεύνητο και ότι πλήθος οργανισµών σε τέτοια βάθη παραµένουν άγνωστα στην επιστήµη.

105 ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΛΕΠΤΟ. Το βαθυσκάφος έχει µήκος2,5 µέτρα και θα µπορεί να καταδύεται και ν’ αναδύεται µε ανώτατη ταχύτητα τα 105 µέτρα το λεπτό. Η κάθε αποστολή εκτιµάται ότιθα ολοκληρώνεται µέσα σε 12 ώρες. Το ίδιο τοβαθυσκάφος θα µπορεί να κινείται και να τροφοδοτεί µε οξυγόνο τονκυβερνήτη του για 24 ώρες.

Ο Ρ. Μπράνσον παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρηµα και πως οι κίνδυνοι που παραµονεύουν είναι αρκετοί. Ενας εξ αυτών είναι το ενδεχόµενο να σκαλώσει τοσκάφος σε σκισµένα δίκτυαή να υποστεί κάποια ρωγµή από ναυαγισµένα πλοία.

Εκτός από τον βρετανό επιχειρηµατία, στο βαθυσκάφος συγκυβερνήτης θα είναι και ένας αµερικανός ναυτικός, ο Κρις Γουέλς, που θα βρίσκεται στο χειριστήριο κατά την πρώτη αποστολή στην Τάφρο των Μαριάνων εντός του έτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα