Κατάλληλο για κατανάλωση το νερό Λουτρακίου

18:38 8/3/2012 - Πηγή: 24wro
Το νερό Λουτρακίου είναι εξαιρετικής ποιότητας και, σύμφωνα ...με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, «είναι υγιεινό, ασφαλές και κατάλληλο προς πόση και οποιαδήποτε άλλη χρήση», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο δήμος Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων.

Η εταιτεία επισημαίνει πως δεν υπάρχει ζήτημα με την περιεκτικότητά του σε χρώμιο, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της παγκόσμιας φήμης και της ποιότητας του «νερού Λουτρακίου» που στηρίζεται σε αντιεπιστημονικά δεδομένα με στόχο την καλλιέργεια κλίματος πανικού στους καταναλωτές.

Ο δήμος
αναφέρει ότι «σε όλες τις μετρήσεις και ελέγχους το παρεχόμενο νερό βρέθηκε να ανταποκρίνεται στην κείμενη νομοθεσία ''Περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης'' και συνεπώς είναι υγιεινό, ασφαλές και κατάλληλο προς πόση και οποιαδήποτε άλλη χρήση», εκτός από τον οικισμό του Σχίνου.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητα του χρωμίου στο φυσικό μεταλλικό νερό Λουτρακίου και την προέλευσή του, αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων ότι «το ολικό χρώμιο (μέρος του οποίου είναι και το εξασθενές) στο νερό του Φυσικού Μεταλλικού Υδροφορέα Λουτρακίου υπάρχει τουλάχιστον από το 1985, οπότε και έγινε η αναγνώρισή του ως Φυσικού Μεταλλικού Νερού-Μαγνησιούχου».

Προσθέτει πως το 2010 ολοκληρώθηκε μελέτη πετρωμάτων από το ΙΓΜΕ στο φυσικό μεταλλικό υδροφορέα Λουτρακίου, η οποία κατέδειξε ότι η περιεκτικότητα του ολικού χρωμίου στο νερό οφείλεται στην ορυκτολογική σύσταση των πετρωμάτων του υδροφόρου και των Γερανείων ορέων, από τα οποία γίνεται εμπλουτισμός του νερού τόσο με μαγνήσιο όσο και με ολικό χρώμιο.

Υπογραμμίζει πως από τις μετρήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, η περιεκτικότητα του ολικού χρωμίου στο νερό είναι σταθερή, της τάξεως των 25 ppb (μg/lt), και πολύ μικρότερη του θεσμοθετημένου ορίου των 50 ppb (μg/lt).

Επιπλέον, τονίζει πως από τις μελέτες του ΙΓΜΕ την τελευταία 20ετία «προκύπτει ότι η ποιότητα του νερού τόσο από χημικής όσο και από μικροβιολογικής άποψης είναι σταθερή, χωρίς καμία απολύτως ένδειξη επιμόλυνσης από ανθρωπογενή αίτια, πράγμα το οποίο τεκμηριώνεται και από το γεγονός της απουσίας οποιουδήποτε δείκτη πιθανής ρύπανσης (νιτρικά, βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο, μόλυβδο κ.λπ., και οργανικές ενώσεις)».
Keywords
Τυχαία Θέματα