Κατέθεσε ο δικτάτορας Εβρέν

19:33 20/11/2012 - Πηγή: 24wro
Επαναλήφθηκε σήμερα η ιστορική δίκη των αξιωματικών που...
πρωτοστάτησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία κατά την οποία κατέθεσαν μέσω βίντεο-διάσκεψης ο πρώην δικτάτορας, Κενάν Εβρέν, 94 ετών, και ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που δικάζονται από τις 4 Απριλίου, δεν είχαν παραστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του κακουργιοδικείου για λόγους υγείας.

Νοσηλευόμενοι αντίστοιχα στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της προβεβηκυίας ηλικίας
τους, οι Εβρέν και Σαχίνκαγια-με εμφανή τα σημάδια του γήρατος και της ασθένειας στα πρόσωπα και τη φωνή τους-απάντησαν κατά την έβδομη αυτή συνεδρίαση της έδρας στις ερωτήσεις των δικαστών και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Η κατάθεση μέσω βίντεο-διάσκεψης αποτέλεσε μία ιστορική πρωτιά για την τουρκική Δικαιοσύνη. Τεχνικοί εγκατέστησαν οθόνες τηλεόρασης στην αίθουσα της δίκης, όπου έχει άδεια να παρίσταται μόνον ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων και θεατών.

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα κομμάτων, θεσμικών οργάνων και εργατικών οργανώσεων να συμπεριληφθούν και αυτοί στην πολιτική αγωγή, θεωρούμενοι και αυτοί ως θύματα του πραξικοπήματος, διότι μετά την κατάλυση της επίσημης Πολιτείας καταργήθηκαν όλες οι θεσμικές εξουσίες. Μολαταύτα, κυριαρχεί σκεπτικισμός στους κύκλους των θυμάτων για το εάν και κατά πόσον θα βρουν δικαίωση.
Οι συνήγοροι των θυμάτων έχουν αξιώσει ο Εβρέν να τύχει της ίδιας μεταχείρισης που είχαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ή ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, οι οποίοι αμφότεροι εξαναγκάσθηκαν να παραστούν στο δικαστήριο, ο πρώτος πίσω από κάγκελα και ο δεύτερος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα έξω από το κακουργιοδικείο της τουρκικής πρωτεύουσας ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει αυστηρά τους πρώην τυράννους και η δίκη τους να μην είναι απλώς «συμβολική».
Keywords
Τυχαία Θέματα