Κίνηση ανακαταλήψεων για ανοιχτά πανεπιστήμια

20:05 14/9/2011 - Πηγή: 24wro
Κλειστές για ακόμη μια εβδομάδα είναι οι περισσότερες σχολές...
στα πανεπιστήμια της  Αθήνας και της επαρχίας.  Οι καταλήψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις από τους πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ, όσο και από μερίδα φοιτητών οι οποίοι συμμετέχουν στις συνελεύσεις με ανεξάρτητα πλαίσια υπέρ των ανοιχτών ιδρυμάτων και οργανώνονται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.


Στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων
μπήκαν οι φοιτητές με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας να τελούν υπό κατάληψη.  Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Παντείου Πανεπιστημίου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιά , του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  του ΕΜΠ , του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αλλά και  του Πολυτεχνείου Χανίων ανανέωσαν τις αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις, ύστερα από μαζικές συνελεύσεις όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών.

Την ίδια στιγμή τα περισσότερα τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι αποφάσεις στο Πολυτεχνείο Ξάνθης και σε πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ΠΑΣΠ σε πρώτη φάση φαίνεται να στηρίζει τις κινητοποιήσεις, ενώ η ΔΑΠ σε αρκετά πανεπιστήμια απέχει από τις συνελεύσεις .

Στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και οι ανεξάρτητοι φοιτητές, οι οποίοι κατεβάζουν πλαίσια υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, ούτως ώστε να μη χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Οι ανεξάρτητοι φοιτητές, επέλεξαν να οργανωθούν στα πλαίσια των «Αγανακτισμένων», οργανώνοντας τη δράση τους μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook. Μάλιστα, μια από τις ομάδες των φοιτητών αυτών έχει τον τίτλο «Αγανακτισμένοι ενάντια στις καταλήψεις».

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς αφού  στις συνελεύσεις που προηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα οι ανεξάρτητοι σε ορισμένα πανεπιστήμια κατέβασαν αρκετά ισχυρά μπλοκ ανακατάληψης , ενώνοντας  ένα κομμάτι φοιτητών στο αίτημα τους για ανοιχτά πανεπιστήμια.

Οι ανεξάρτητοι φαίνεται πως έχουν τη στήριξη των καθηγητών αφού η ΠΟΣΔΕΠ, στην τοποθέτησή της ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση, εκφράστηκε υπέρ των ανοιχτών σχολών, παρά τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η γνωστή –από την αρχή των κινητοποιήσεων- θέση των πρυτάνεων για ανοιχτά πανεπιστήμια.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταλήψεις συνεχίζονται, παρά τις  πιέσεις καθηγητών , πρυτάνεων και ανεξάρτητων φοιτητών. Όπως όλα δείχνουν το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει …επικίνδυνα στον χώρο των πανεπιστημίων, ενώ το επόμενο διάστημα προμηνύεται ακόμα πιο καυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα