Κλείνουν και... ξανανοίγουν οι καταλήψεις

21:36 29/9/2011 - Πηγή: 24wro
Εκλεισε ξανά το Πάντειο πανεπιστήμιο, αφού ανετράπη η απόφαση που είχαν πάρει...
στην προηγούμενη συνέλευση οι φοιτητές του για λήξη της κατάληψης στο Ίδρυμα. Η σημερινή απόφαση ήταν να ξεκινήσει ξανά η κατάληψη του Παντείου, η οποία και όπως φαίνεται είναι ...ανεξαρτήτως κόστους. Κι αυτό, γιατί η εξεταστική περίοδος, εάν συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα η κατάληψη, πιθανότατα χάνεται.

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών αποφασίστηκε κατάληψη, ενώ έχει ανοίξει η Σχολή Ναυπηγών. Έληξε όμως η κατάληψη και στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,
ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Οικονομικό και το Νομικό τμήμα της Νομικής σχολής του. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) η γενική συνέλευση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα δεν έγινε τελικά λόγω έλλειψης απαρτίας.

Οι καταλήψεις έχουν υποχωρήσει (δεν ξεπερνούν πλέον τις 130 πανελλαδικά), ωστόσο επιμένουν σταθερά μεγάλες σχολές της χώρας σε κεντρικά Ιδρύματα. Η εξεταστική περίοδος σε κάποια Ιδρύματα έχει χαθεί και οι φοιτητές πλέον θα «χρωστούν» τα μαθήματα που δεν έδωσαν για την επόμενη εξεταστική τους περίοδο. Στην περίπτωση αυτή ανήκει το πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου 7 τμήματα βρίσκονται μέχρι σήμερα σε κατάληψη. «Σε κατάληψη βρίσκεται και το κτίριο της διοίκησης του Ιδρύματος και αυτό σημαίνει ότι όλα έχουν νεκρώσει» λέει ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο «Βήμα». «Δεν μπορεί να συγκληθεί το πρυτανικό συμβούλιο, ούτε να προχωρήσει καμία διοικητική πράξη συνεχίζει».

Άλλα πανεπιστήμια θα λύσουν το πρόβλημα με αποφάσεις ανά τμήμα (Καποδιστριακό Αθήνας), άλλα αναζητούν τρόπους να σωθεί η εξεταστική περίοδος (όπως το ΕΜΠ και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης), ενώ στο Δημοκρίτειο Θράκης ο πρύτανης κ. Κ. Ρέμελης δηλώνει ότι η εξεταστική δεν έχει χαθεί καθώς υπάρχει ...κενό νόμου. Όπως εξηγεί με τον νέο Νόμο Πλαίσιο πρέπει να εισηγηθεί ο Κοσμήτορας κάθε σχολής, για το χάσιμο εξεταστικής ή εξαμήνου και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς δεν έχει ακόμη εκλεγεί με βάση τις νέες διατάξεις. Οπότε, ισχύει το καθεστώς του παλαιού νόμου ο οποίος προέβλεπε πολλές εναλλακτικές μεθόδους προκειμένου να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος. Στο Ιδρυμα πήραν απόφαση για συνέχιση της κατάληψης τα 8 από τα 20 τμήματα του
Keywords
Τυχαία Θέματα