Λερναία Υδρα τα αδέσποτα...

14:18 26/7/2012 - Πηγή: 24wro
Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημα του Δήμου Βόλου να διερευνηθεί...
η δυνατότητα αδειοδότησης για τη δημιουργία χώρου μακροχρόνιας φιλοξενίας ζώων, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τα Καταφύγια Αδεσπότων. Η πρόταση διατυπώθηκε στο
πλαίσιο της συνεχούς και επίμονης προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή Βόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη, το οποίο παρόλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει οξύ με δυσάρεστα συχνά επεισόδια που δυσφημίζουν την όλη προσπάθεια.

«Κατανοούμε την ταλαιπωρία
των συμπολιτών μας και αντιλαμβανόμαστε απολύτως το μέγεθος του προβλήματος που παραλάβαμε, αλλά θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε για τον έλεγχο και τον περιορισμό του, μέσα στο πλαίσιο όμως που ορίζει αυστηρά ο νόμος» τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Απ. Παντσάς με αφορμή περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Παντσάς, πρόσφατα ο Δήμος Βόλου επιχείρησε να προωθήσει τη δημιουργία χώρου μακροχρόνιας φιλοξενίας ζώων, ωστόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέρριψε την πρόταση, παραπέμποντας στην ισχύουσα νομοθεσία και με την υπόμνηση ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί άδεια για την δημιουργία ανάλογου χώρου. Σύμφωνα, εξάλλου, και με τις διαπιστώσεις αρμόδιων στελεχών του Δήμου Βόλου, που διερεύνησαν το θέμα, σε ορισμένες πόλεις υπάρχουν ανάλογοι χώροι, η διαχείριση των οποίων όμως δεν γίνεται από τους Δήμους και σαφώς η λειτουργία τους δεν υπακούει στη λογική της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων», επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, «αποτελεί σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα της πόλης, καθώς στο παρελθόν διογκώθηκε από την χαλαρή αντιμετώπισή του και στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε με αποσπασματικά και πρόσκαιρα μέτρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξοδευτούν πάρα πολλά χρήματα (σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής υπηρεσίας περί τις 700.000 ευρώ για τη δεκαετία 2000-2010) χωρίς να γίνει τίποτε απολύτως για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του. Έτσι τα ζώα, αστείρωτα στην πλειονότητά τους, αναπαράγονταν ανενόχλητα, όταν τα χρήματα ξοδεύονταν για απλές μετακινήσεις τους εκτός Βόλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γινόταν να κρυφτεί απλώς το πρόβλημα!»

Σύμφωνα με τον κ. Παντσά, όταν το 2011 ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Δημοτική Αρχή, υπήρχαν μόνον στον πρώην Δήμο Βόλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 1.200 αδέσποτα ζώα. Όπως προκύπτει, εξάλλου, από στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2010 είχε πραγματοποιηθεί μία μόνο στείρωση, τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην Δήμος Βόλου πλήρωνε ειδικό συνεργάτη για την αντιμετώπιση των αδεσπότων.

«Ως νέα Δημοτική Αρχή με βάση το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην περιοχή των Γλαφυρών, που «κληρονομήσαμε» από τον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας, οργανώσαμε την περισυλλογή, τη φύλαξη, τη στείρωση και την θεραπεία των αδεσπότων ζώων, παρά τις απολύτως αντίξοες συνθήκες τόσο σ
Keywords
Τυχαία Θέματα