Λουκέτο στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού

11:15 16/1/2013 - Πηγή: 24wro
Λουκέτο στη ΣΤ’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, γνωστή και ως VIP, ετοιμάζεται...
να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι ακόμη και στην κοινωνία του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος δεν είναι όλοι ίσοι -από τη μία βρίσκονται οι 2.360 κρατούμενοι των πέντε ακτίνων και από την άλλη οι 60 της ΣΤ’ πτέρυγας- προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και
στους υπαλλήλους του, οι οποίοι κάνουν λόγο για κρατουμένους δύο ταχυτήτων.

Οπως αποκαλύπτουν στο «ΘΕΜΑ» εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησε μια διαδικασία προκειμένου να διαλυθεί η «πτέρυγα των επωνύμων» και οι περίπου 60 κρατούμενοί της να μεταφερθούν στην Ε’ πτέρυγα. Η ΣΤ’ θα ανασχεδιαστεί για να φιλοξενήσει άτομα που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα. Ολοι όσοι από τους σημερινούς κρατουμένους της συγκεκριμένης πτέρυγας κατηγορούνται για αδικήματα του λεγόμενου «λευκού κολάρου», θα παραμείνουν στα κελιά τους και οι υπόλοιποι θα διασπαστούν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, με τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης να τηρούν σιγή ιχθύος, όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στον Κορυδαλλό μιλάνε για «ανακαίνιση»-επανασχεδιασμό των πτερύγων και λουκέτο στον χώρο των επωνύμων. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά την προφυλάκιση του πρώην κορυφαίου υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, η συγκεκριμένη πτέρυγα είχε μονοπωλήσει αρνητικά τη δημοσιότητα, με πολλά επικριτικά σχόλια για τα συγκεκριμένα κελιά και τις ανέσεις που απολαμβάνουν σε αυτήν κάποιοι επώνυμοι κρατούμενοι. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των VIP κρατουμένων, αλλά και οι πληροφορίες που λένε ότι μέσα στους επόμενους μήνες ο αριθμός τους θα πολλαπλασιαστεί, λόγω του μπαράζ συλλήψεων επιχειρηματιών για χρέη και φοροδιαφυγή, υποχρεώνει τα στελέχη του υπουργείου να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού της συγκεκριμένης πτέρυγας, η οποία δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει άλλους κρατουμένους. Το ζήτημα είναι ότι πολλοί από αυτούς που οδηγούνται στον Κορυδαλλό δεν μπορούν, για μια σειρά από λόγους, να βρεθούν στον γενικό πληθυσμό της φυλακής, καθώς, όπως εκτιμάται, εκεί θα κινδυνέψει η ζωή τους. Ετσι, η λύση που προκρίνεται είναι να δημιουργηθεί μια πτέρυγα αποκλειστικά για οικονομικά εγκλήματα, στην οποία, όμως, οι κρατούμενοι δεν θα απολαμβάνουν διαφορετικά προνόμια και συνθήκες από τους κρατουμένους στις άλλες πτέρυγες.

Ιδρύθηκε το 1975, μεταμορφώθηκε το 2002Η ιστορία της ΣΤ’ πτέρυγας, ή αλλιώς της «ακτίνας VIP» όπως τη λένε όσοι πέρασαν από τον Κορυδαλλό, είναι μοναδική στα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Ολοι όσοι φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς εκεί, καθώς φαίνεται, εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν προνόμια της ζωής τους εκτός φυλακής. Αυτή η νέα κάστα κρατουμένων που συνυπάρχει στη μίνι ΣΤ’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θυμίζει ξενοδοχείο. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που κατέλαβε τη «σουίτα νούμερο 2» του ηγουμένου Εφραίμ, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο γνωστός από τους γνωστούς της εν λόγω πτέρυγας. Μαζί του ο Μάκης Ψωμιάδης, επιχειρηματίας της νύχτας και μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου, ο Λάκης Γαβαλάς, ο πιο γνωστός Ελληνας της μόδας, αλλά και σελέμπριτι του εγχώριου σταρ σίστεμ, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρώην μεγιστάνας, ιδιοκτήτης τράπεζας, ΜΜΕ και άλλων επιχειρήσεων, ο Γιάννης Σμπώκος, δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου και πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, ο Νικόλαος Ζήγρας, ξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, μπλεγμένος στην υπόθεση με τις μίζες εκατομμυρίων. Στην ίδια πτέρυγα κρατούνται επίσης ο νεαρός γιος του Big Mac, Σταύρος Ψωμιάδης, οι Γιώργος Σαχπατζίδης και Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη, μπλεγμένοι επίσης στο σκάνδαλο με τις μίζες, όσον αφορά στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Από τη ΣΤ’ πτέρυγα πέρασαν την τελευταία 10ετία και άλλοι επώνυμοι κρατούμενοι, όπως, π.χ., ο Απόστολος Βαβύλης, ο Ιάκωβος Γιοσάκης, ο «δικαστής με τη μεζούρα» Ευάγγελος Καλούσης, ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων, οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες, με τελευταίο τον Νικόλαο Ντερτιλή, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και τον παλαιότερο τρόφιμο της «VIP» αφού παραμένει εκεί μέχρι σήμερα. Στα κελιά των «λευκών κολάρων» μένουν συνήθως ένα ή δύο άτομα. Διαθέτουν ντους, τηλεόραση, μίνι γραφείο και, το σημαντικότερο, ησυχία.

Ακόμη και συνδρομητική τηλεόραση «χορηγείται» σε όσους έχουν χρήματα, ενώ διαθέτoυν και τον δικό τους χώρο για επισκεπτήριο. Χωρίς τζάμι (ανοιχτό επισκεπτήριο), μακριά από τις ουρές και το στριμωξίδι, ενώ για κάποιους... σταρ προβλέπεται ειδικός χώρος για επισκεπτήριο, δίπλα στο αρχιφυλακείο, όπου μπορούν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους δικηγόρους τους σε ένα ολίγον πιο πριβέ κλίμα. Στη ΣΤ’ πτέρυγα, δε, οι τρόφιμοι μπορούν να μένουν εκτός κελιών ακόμη και μετά τις 8 μ.μ. και να μιλούν με τις ώρες στο τηλέφωνο -προνόμιο που για τους κρατουμένους είναι πολύ σημαντικό.

Κελιά με τοίχους από γυψοσανίδαΗ ιστορία της «θρυλικής» ΣΤ’ πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού αρχίζει να γράφεται ουσιαστικά το 1975. Ηταν τότε που καταδικάστηκαν οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες και υπήρχε στο πλάνο η δημιουργία της συγκεκριμένης ακτίνας. Ωστόσο τα σχέδια ουσιαστικά ναυάγησαν και λειτουργούσε για χρόνια ως χώρος αναψυχής των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το 2002 μεταμορφώθηκε αρχικά σε πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, για να φιλοξενήσει τους κρατουμένους της «17 Νοέμβρη», όμως και πάλι άλλαξαν οι αποφάσεις και άρχισε να λειτουργεί ως ακτίνα για τα VIP κελιά του Κορυδαλλού.

«Πέρασα κι εγώ από κει», λέει στο «ΘΕΜΑ» ένας ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος πρώην κρατούμενος, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, και συνεχίζει: «Ημουν στο κελί 2. Εκεί που είναι τώρα ο Τσοχατζόπουλος. Η ΣΤ’ πτέρυγα είναι έξω από τις άλλες πέντε. Δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη φυλακή. Είναι αλλού. Μπαίνεις από την κεντρική πύλη, περνάς τον έλεγχο, την πρώτη αυλή, τον χώρο με τα μηχανήματα ανίχνευσης, ένα μεγάλο προαύλιο και φτάνεις στο αρχιφυλακείο. Δεξιά έχει έναν σκεπασμένο διάδρομο, γύρω στα 60-70 μέτρα, και μετά φτάνεις στη ΣΤ’. Εχει τέσσερα κελιά και έναν θάλαμο. Ολα έχουν μέσα τηλεόραση μέχρι 14 ίντσες και έως τέσσερα κρεβάτια. Ομως συνήθως φιλοξενούνται ένα ή δύο άτομα. Κολλητά είναι η εκκλησία. Το πιο περίεργο είναι ότι όλα τα χωρίσματα είναι ψεύτικα. Φτιαγμένα από γυψοσανίδα».

protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα