Μάχη γιγάντων ΓΕΚ – ΑΚΤΟΡΑ για το έργο του Ιδρύματος Νιάρχου στον πρώην Ιππόδρομο

14:56 20/7/2012 - Πηγή: 24wro
Στην τελική ευθεία βρίσκονται αυτή την εποχή οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού με βάση τον οποίο θα επιλεγεί ο ανάδοχος που...
θα αναλάβει την εκτέλεση του κολοσσιαίου έργου της κατασκευής της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Οπερας των Αθηνών και του Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου που χρηματοδοτεί με 560 εκατομμύρια ευρώ το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην έκταση του πρώην Ιπποδρόμου στο Φάληρο.

Η μάχη αναμένεται
σκληρή μεταξύ των δύο βασικών κοινοπραξιών που διεκδικούν το έργο και των ελλήνων υπεργολάβων τους που είναι από την μια πλευρά η ΓΕΚ του ομίλου Περιστέρη και ο Ακτορας του Γιώργου Μπόμπολα.

Από πέρυσι έχει επιλεγεί -και αυτό αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους- ως project μάνατζερ του έργου, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Ευρώπη, η εταιρεία ΤΕΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που έχει στην κατοχή του το Costa Ναυαρίνο. Η έκπληξη προέρχεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει την εμπειρία για να διευθύνει και να οργανώσει την κατασκευή ενός τόσο πολύπλοκου και σύνθετου έργου.

Το σύνολο του έργου που θα εκτελεστεί σε σχέδια του διεθνούς φήμης φιλέλληνα αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο περιλαμβάνει την ανέγερση δύο κτιρίων (βιβλιοθήκη και Οπερα) συνολικού εμβαδού 60.000 τετραγωνικών μέτρων και τη συνολική ανάπλαση της περιοχής του πρώην Ιπποδρόμου με τη δημιουργία ενός πάρκου έκτασης 120 στρεμμάτων.

Η μάχη των επιρροών

Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο διεξάγεται μια μεγάλη μάχη επιρροών και συμφερόντων -στα οποία εμπλέκονται πέρα από μεγάλους κατασκευαστές, ισχυροί εκδοτικοί όμιλοι με ισχυρή πολιτική επιρροή- για τον τελικό ανάδοχο του έργου χωρίς κανείς αυτή τη στιγμή να μπορεί να κατονομάσει με βεβαιότητα τον τελικό νικητή-κατασκευαστή του μνημειώδους έργου που θα αλλάξει ριζικά τη μορφή της περιοχής αλλά και γενικότερα των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι το Costa Ναυαρίνο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον όμιλο του Ακτορα που κατασκεύασε το ξενοδοχείο του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία

Ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί στο εργοτάξιο στις αρχές του 2013 και η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να έχει γίνει έως το 2015.

Το συνολικό master plan

Το συνολικό masterplan για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου που επιμελήθηκε ο γνωστός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, αφορά μια έκταση 760 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενωθεί με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, προσφέροντας στους πολίτες της Αθήνας έναν αναγκαίο χώρο πρασίνου, ενώ τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύπτουν το 15% της συνολικής έκτασης. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και
Keywords
Τυχαία Θέματα