Με λουκέτο στα δημόσια νοσοκομεία απειλούν οι γιατροί

15:44 19/7/2012 - Πηγή: 24wro

«Λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλούν να βάλουν οι γιατροί, λόγω των σοβαρών ελλείψεων...σε βασικά υλικά αλλά και σε περίπτωση περικοπών στο ιατρικό μισθολόγιο. Ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να κινητοποιηθούν άμεσα σε συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδείξουν τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Βαρνάβα, «σε περίπτωση
που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διαδικασίες καρατόμησης του ιατρικού μισθολογίου η ΟΕΝΓΕ θα συνεδριάσει αμέσως και θα εξαγγείλει πανελλαδικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες προειδοποιήσαμε τον υπουργό πως δεν θα έχουν προηγούμενο».

Η τραγική κατάσταση των νοσοκομείων και το ιατρικό μισθολόγιο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Εχθρική»
Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρνάβας υποστήριξε ότι «η στάση του υπουργού υπήρξε εξαρχής εχθρική, χωρίς διάθεση διαλόγου και δέσμευσης για επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η ΟΕΝΓΕ».

Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 4 λεπτά και η απάντηση του υπουργού στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών ήταν: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.

Ο κ. Λυκουρέντζος απέφυγε να δεσμευτεί για κανένα από τα ζητήματα, ενώ στην επιμονή των γιατρών να γίνει συγκεκριμένος και να τοποθετηθεί στα ζητήματα, ο υπουργός αρνήθηκε έντονα και δήλωσε πως εν καιρώ θα ενημερώσει για τις ενέργειες και τις προθέσεις του. Την ίδια στιγμή και οι προμηθευτές του ΕΣΥ απειλούν με εμπάργκο υλικών αφού -όπως υποστηρίζουν- βρίσκονται λίγο πριν από το τελεσίδικο «κραχ». Ένα μήνα μετά τις εκλογές και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας -σημειώνουν- καμία λύση και καμία ενέργεια δεν έχουν δρομολογηθεί για τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν το χώρο προμηθειών Υγείας.

Προμηθευτές
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των προμηθευτών Υγείας, Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστήμων & Υγείας, Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & σχετικών Υλικών, τονίζουν: «Δεν μπορεί πια η πολιτεία να θεωρεί δεδομένο ότι οι προμηθευτές θα συνεχίσουμε εσαεί να χρηματοδοτούμε το σύστημα Υγείας, όπως μέχρι πρότινος. Απλούστατα αδυνατούμε, αφού πρώτα το ίδιο το Δημόσιο, με τις καταστροφικές πρακτικές του, μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Είναι σαφές ότι μαζί με τη χρεοκοπία των προμηθευτών, θα καταρρεύσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας από έλλειψη υλικών και υπηρεσιών».
imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα