Μια έρευνα που φωτογραφίζει τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας– ΠΑΣΟΚ!

20:43 20/4/2012 - Πηγή: 24wro


Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις είναι ένα δείγμα προθέσεων, είναι η φωτογραφία της στιγμής και σε καμία περίπτωση δεν είναι το εκλογικό ...αποτέλεσμα. Σήμερα μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει περισσότερο ξεκάθαρο στη κοινή γνώμη γιατί το πολιτικό σύστημα μοιάζει περισσότερο με κινούμενη άμμο παρά με μια σταθερά παράμετρο όπως είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει.

Διαβάζοντας τους αριθμούς στην δημοσκόπηση της RASS
μα δίνεται η αφορμή να παρατηρήσουμε ότι στο σύνολό της η κεντροαριστερά συμπληρώνει ποσοστό 48,3% ενώ η κεντροδεξιά αγγίζει το 44,4%. Βεβαίως αυτός ο –μπακάλικος- λογαριασμός δεν προσδιορίζει σε καμία περίπτωση την πραγματική εικόνα των προθέσεων των ψηφοφόρων. Ωστόσο καταδεικνύει την γενικότερη τάση η οποία επικρατεί στην κοινωνία. Για να είναι όμως ασφαλέστερο το συμπέρασμα θα πρέπει να χωρίσουμε τα κόμματα σε μνημονιακά και αντί-μνημονιακά που είναι και η τελευταία λέξη της μόδας.

Συνεπώς έχουμε το ΠΑΣΟΚ με 17,1%, την Νέα Δημοκρατία με 24,1% και το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη 3,2% τα οποία έχουν μνημονιακή, αν δεχτούμε ως δόκιμο τον όρο, κατεύθυνση και συμπληρώνουν το ποσοστό του 44,4% των ψηφοφόρων με βάσει πάντα την συγκεκριμένη έρευνα.

Η άλλη πλευρά με το ΚΚΕ στο 8,7%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,3%, το Πάνο Καμμένο στο 9,4% και τους οικολόγους στο 3,8% καθώς και το κόμμα του κ. Κουβέλη στο 8,4% αγγίζει το ποσοστό του 40,6%. Δεν συνυπολογίσαμε το ΛΑΟΣ διότι ο κ. Καρατζαφέρης δεν φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί αφού είναι εμφανές ότι βαδίζει από μέρα σε μέρα με διαφοροποιημένη γραμμή η οποία εν πολλοίς εξαρτάται από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Επίσης εξαιρέσαμε την «Χρυσή Αυγή» αφού μέχρι σήμερα ουδείς έχει σαφή εικόνα για τις θέσεις της σε βασικά και κυρίαρχα πολιτικό-οικονομικά ζητήματα.

Αυτό που εμείς τουλάχιστον μπορούμε να καταλάβουμε από τους αριθμούς είναι ότι η μοναδική περίπτωση συγκυβέρνησης είναι να σχηματισθεί Κυβέρνηση με τα τρία κόμματα τα οποία συγκλίνουν στην πολιτική του μνημονίου. Και αυτό η περίπτωση να υπάρξει σύγκληση της κεντροαριστεράς είναι αδύνατη με δεδομένες τις ξεκάθαρες ιδεολογικές αποστάσεις που χωρίζει στο σύνολό τους τα κόμματα που την απαρτίζουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα