Μισθολόγιο και συγχωνεύσεις οι πρώτες κίτρινες κάρτες της τρόικας

14:47 24/8/2011 - Πηγή: 24wro
Η παρακάμψη των εφοριακών από το υπό σύνταξη...
μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι καθυστερήσεις στις αλλαγές στο δημόσιο τομέα είναι οι πρώτες «κίτρινες κάρτες» των χαμηλόβαθμών στελεχών της τρόικας κατά την πρώτη αξιολόγηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Σύμφωνα με.....







πληροφορίες, τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που σαρώνουν από χθες το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών είναι σαφώς πιο ήπια στην
αντιμετώπιση τους από την αξιολόγηση του Ιουνίου. Δεν μπόρεσαν όμως να ξεπεράσουν την «τακτοποίηση» που έγινε ειδικά για τους εφοριακούς από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου. Της υπόσχεσης δηλαδή ότι οι όποιες απώλειες από την μείωση των επιδομάτων θα φέρει το νέο μισθολόγιο θα αναπληρωθούν σε ορίζοντα επτά ετών με αντίστοιχες αυξήσεις των μισθών τους.


Οι ελεγκτές της τρόικας σημείωσαν ότι η «παράκαμψη» του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογα αιτήματα και άλλους κλάδους εργαζομένων, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τελικά ούτε οι ανισότητες να πάψουν να υπάρχουν αλλά και ούτε και να υπάρξει μια μόνιμη δημοσιονομική ωφέλεια από το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου. Δυσαρέσκεια έδειξαν επίσης και για την τεράστια καθυστέρηση στη συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών του δημοσίου δίχως αντικείμενο. Το μέτρο αυτό ήταν από τα πρώτα που είχαν μπει στο μνημόνιο τον Μάιο του 2010, αλλά μόλις πρόσφατα κινήθηκε η διαδικασία για τη συγχώνευση περίπου 60 χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί τι ακριβώς θα γίνει με το προσωπικό τους. Ο έλεγχος για αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες ήταν πιο χαλαρός αυτή την φορά για δύο λόγους.


Ο πρώτος είναι ότι με βάση τους νέους στόχους του μεσοπρόθεσμου οι αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες είναι μικρές και ο δεύτερος είναι ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6,7 δισ. ως το τέλος του χρόνου. Ειδικά για τις αλλαγές που θα καθυστερούν για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναζητά πειστικές απαντήσεις για την ηγεσία των ελεγκτών οι οποίοι θα φτάσουν από την Δευτέρα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό εσωτερικών κ. Δημήτρη Ρέππα.


Κατά τη συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία του νέου μισθολογίου στο δημόσιο και η επιτάχυνση της συγχώνευσης ανενεργών δημοσίων οργανισμών. Το πιο βασικό από όλα όμως είναι ότι οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν και το καυτό θέμα των απολύσεων. Με άλλα λόγια τις διαδικασίες και τους αριθμούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία και πόσοι από αυτούς θα αποχωρήσουν οριστικά από την εργασία τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα