Μύθοι και αλήθειες για την περιβόητη ελληνική χρεοκοπία

00:21 17/9/2011 - Πηγή: 24wro

Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας...



το οποίο επανέρχεται κάθε φορά που ετοιμάζεται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της τρόικας και όσο δεν βρίσκονται λύσεις στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δεν είναι εφιαλτικό μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τις χώρες- δανειστές μας. Το ντόμινο που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, ούτε που θέλουν να το σκέφτονται οι πολιτικές ηγεσίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, για πολλούς και ενδιαφέροντες
λόγους.


Το «κερδισμένο» Βερολίνο


Εκτός βέβαια από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έφερνε η πραγματοποίηση του «μαύρου» σεναρίου στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, στην περίπτωση της Γερμανίας, η ζημιά θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Το Βερολίνο όχι απλά δεν έχει χάσει ούτε σεντ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, αλλά αντίθετα έχει αποκομίσει περίπου 20 δισ. ευρώ. Ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank, σε δηλώσεις του τον Ιούλιο, είπε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωκρίση καθώς της έχει αποφέρει το παραπάνω ποσό.


«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή. Γεγονός είναι ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2% σε τόκους το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατομ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο. Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών. Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δις ευρώ».


Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον κ. Χελμάγερ, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Χελμάγερ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία!


«Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει», ήταν ο τίτλος άρθρου τον περασμένο Φεβρουάριο, του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, Τόμας Φρίκε, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.


Ο κ. Φρίκε τονίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τόκο. Σημειώνει μάλιστα, ότι ή
Keywords
Τυχαία Θέματα