Να δείξει μετριοπάθεια η Τουρκία

14:13 4/10/2012 - Πηγή: 24wro


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle κάλεσε την Άγκυρα να δώσει μια ...
μετρημένη απάντηση, την ώρα που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει σήμερα τους βομβαρδισμούς του στη Συρία σε απάντηση στα φονικά συριακά πυρά στο έδαφός της.
"Είμαστε στο πλευρό του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας --αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί--, αλλά καλούμε επίσης σε μετριοπάθεια, σε μια λογική απάντηση σ' αυτή την κατάσταση που επιδεινώνεται. Πρέπει τώρα να αποκλιμακωθεί", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος ζήτησε πάντως "με επιμονή από το καθεστώς του Άσαντ να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και των άλλων γειτόνων του".
Ο Westerwelle πρόσθεσε πως "ο κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης λόγω της επίμονης εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, αυξάνει. Καθίσταται σημαντικότερο να δράσει η διεθνής κοινότητα".

"Κάλεσα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην εμποδίζουν πλέον την ικανότητα δράσης της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε από την Τουρκία, πρόκειται να εκδώσει σήμερα μια δήλωση που θα καταδικάζει έντονα τα συριακά πυρά και θα ζητάει από τη Δαμασκό να σεβαστεί το έδαφος των γειτόνων της.

Η απόφαση επρόκειτο να επικυρωθεί ήδη από χθες το βράδυ, όμως η Ρωσία, η οποία αντιτάσσεται συστηματικά ως τώρα σε κάθε καταδίκη της Δαμασκού, ζήτησε μια αναβολή. Η Μόσχα θα μπορούσε να προτείνει αλλαγές ή ακόμη και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το επεισόδιο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

enikos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα