Νέα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας από το Spiegel

14:52 14/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η χώρα μας βομβαρδίζεται από παντού με απαισιόδοξες και απελπιστικές προβλέψεις… καθώς μετά από τις καταδικαστικές δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης τους περιοδικού Spiegel, περιγράφει με "ανατριχιαστική" ακρίβεια τα δυσοίωνα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά και εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, αναλύεται μια διαδικασία για "κούρεμα" του
ελληνικού χρέους κατά 50%, το οποίο στη συνέχεια θα επιφέρει δύο ενδεχόμενα, είτε η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ, είτε να βγει από το κοινό νόμισμα, με περιγραφή των συζητήσεων που έχουν γίνει και των μέτρων που εξετάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας.
Οι ισχυρισμοί πολλών Γερμανών αξιωματούχων που συγκλίνουν στην άποψη πως η Ελλάδα είναι πλέον χαμένη υπόθεση και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της, αναφέρονται και σε αυτό το δημοσίευμα.
Επίσης, γίνεται ειδική μνεία στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι σήμερα και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας προς την Ελλάδα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι Φινλανδοί για το δεύτερο πακέτο ελληνική βοήθειας.
Τα σενάρια του περιοδικού, παρουσιάζονται και με επιστημονική εξήγηση, καθώς περιλαμβάνουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι σήμερα "οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, είναι πιο αποδεκτές" σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, κατά τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, οπότε είχε συζητηθεί και πάλι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Δηλαδή, με απλά λόγια το περιοδικό περιγράφει πως ένας μηχανισμός του προσωρινού ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση της Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί για να διασώσει τις υπόλοιπες χώρες από τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης.
Το EFSF με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα χρηματοδοτούσε τη δεύτερη δόση βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά με βάση το γερμανικό σχέδιο, θα κληθεί να στηρίξει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για να αντεπεξέλθουν σε μια ελληνική χρεοκοπία.
Σκιαγράφονται όμως και οι πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς στο ίδιο το δημοσίευμα αναφέρεται ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα βοηθούσε τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας να "διορθώσει μερικές από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες".
Εξηγεί περαιτέρω ότι η σκληρή στάση του Βερολίνου έχει στόχο να κάνει ευκολότερο για τους βουλευτές του κυβερνητικο
Keywords
Τυχαία Θέματα