Νεκρή η αγορά – Βουτιά του τζίρου ακόμα και στις εκπτώσεις

11:53 21/2/2012 - Πηγή: 24wro
Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν σαν να μην άρχισαν ποτέ... Όσο και να ρίχνουμε τις τιμές, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Ακόμα και εμπορεύματα με 5 ευρώ μένουν απούλητα. Δεν είναι τυχαίο που μαγαζιά και σε εμπορικά σημεία της πόλης κλείνουν το ένα μετά το άλλο". Η Μαρία Αναστασοπούλου είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων και δηλώνει απογοητευμένη από την εμπορική κίνηση στο μαγαζί της, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

"Κάθε
πέρσι και καλύτερα", δηλώνει, από την πλευρά της, η Νάνσυ Φιλίνη, υπεύθυνη καταστήματος. "Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ο τζίρος της επιχείρησής μου έχει μειωθεί κατά 70%, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα μαγαζιά δεν βγάζουν πλέον ούτε τα έξοδά τους. Δεν ξέρω με ποιους τρόπους ο εμπορικός κόσμος θα αντέξει. Πολλοί έμποροι, μάλιστα, στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους με δανεικά, αλλά για πόσο ακόμα", αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φιλίνη.

Μπορεί οι εκπτώσεις να "τρέχουν" ακόμα, ωστόσο η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτική, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι τα γενναία ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα, άφησαν ασυγκίνητους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η αγορά της λιανικής κινείται σε έντονα αρνητικούς ρυθμούς, τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο και ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Ούτε οι εκπτώσεις, λοιπόν, όπως φαίνεται, θα καταφέρουν να ανακόψουν την πτωτική πορεία των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, καθώς, όπως αναφέρουν οι έμποροι, το κλίμα επιφυλακτικότητας και κακής ψυχολογίας, που οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι σφιγμένοι στις αγορές τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, να αρκούνται μόνο στην κάλυψη των πάγιων αναγκών τους.

Επισημαίνουν δε ότι ο φόβος νέων δυσβάσταχτων μέτρων δεν αφήνει την αγορά να "αναπνεύσει" και επιβαρύνει την ψυχολογία των καταναλωτών, δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα τόσο για τα εμπορικά καταστήματα όσο και για τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπό αυτές τις συνθήκες, παράγοντες της αγοράς μελετούν ήδη τις επόμενες κινήσεις, που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, που θα τονώσει την εμπορική κίνηση.

"Νεκρή" η αγορά

Την πτωτική πορεία που καταγράφει ο τζίρος, λίγο πριν την επίσημη λήξη των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. "Συνολικά, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά κατά 30%-35% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εκπτωτική περίοδο, ενώ ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης αναδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος του λιανεμπορίου", δηλώνει ο κ. Κορκίδης.

"Παρά τις παροτρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την περίοδο των εκπτώσεων και να αποκτήσει αυτά που θέλει σε χαμηλή τιμή, η ανταπόκριση των κ
Keywords
Τυχαία Θέματα