Νέο θρίλερ για μέτρα 1,3 δισ. σε σύσκεψη Βενιζέλου - Τρόικας

20:52 6/2/2012 - Πηγή: 24wro
Με την Ελλάδα να έχει υπερβεί τα όρια, όπως καταγγέλλει σήμερα ο...
εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ και τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών να αναβάλλονται τελικά για αύριο, οι επικεφαλής της Τρόικας βλέπουν σήμερα το βράδυ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικων Φίλιππο Σαχινίδη, έτριξαν τα δόντια κάνοντας λόγο για επιπλέον
περικοπές ώστε να να αντιμετωπισθεί η «τρύπα» από τη μείωση των κατώτερων μισθών. Από τις 19:00 εξάλλου, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντώνται και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σε αναζήτηση των δαπανών, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να περικοπούν επιπρόσθετα το 2012, προκειμένου να συμπληρωθούν τα μέτρα έως το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως απαιτεί η τρόικα, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι οι έλεγκτες απαιτούν μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 20% με τον 13ο και 14ο μισθό να απαιτούν να εξαλειφθεί. Επίσης ζητούν μείωση των επικουρικών συντάξεων, των αμοιβών στις ΔΕΚΟ αλλά και απολύσεις από φορείς του δημοσίου που κλείνουν. Την ίδια ώρα πολλά είναι τα δημοσίευματα τα οποία θέλουν να έχει ανοίξει και το θέμα μείωσεις κατά 20% για τις κύριες συντάξεις.
Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει βέτο: Απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων,. Στο στόχαστρο είναι ένστολοι, εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και δήμους.
Τα νέα μέτρα που απαιτούνται από την τρόικα, κρίθηκαν αναγκαία από τους δανειστές για να «αντισταθμιστούν» οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την σχεδιαζόμενη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή για να κλείσει η αναμενόμενη «τρύπα» από τις απώλειες εισφορών που θα καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τις απώλειες φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση, η οποία εκτιμάται πλέον ότι θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.
Μετά τις περικοπές ύψους 2 δισ. που ήδη αποφασίστηκαν από την Κυριακή (στην Υγεία κατά 1,1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ στην Εθνική Αμυνα και 440 εκατ. ευρώ στην Υγεία), για να συμπληρωθούν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), αναζητούνται τώρα τα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 1,3 -1,5 δισ. ευρώ. Σειρά παίρνουν οι περικοπές των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, δικαστικοί κλπ) αλλά και το κλείσιμο οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα