Νικητής ο Ομπάμα στο δεύτερο ντιμπέιτ

09:14 18/10/2012 - Πηγή: 24wro
Παρότι θα περάσουν μέρες ώσπου να δημοσιευτεί η πρώτη αξιόπιστη μέτρηση...
σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CBS και των New York Times, το 37% θεωρούν ότι ο Ομπάμα ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ, έναντι 30% του Ρόμνεϊ. Σε άλλη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε για το CNN
το 46% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία θεωρούν πως ο πρόεδρος επικράτησε έναντι 39% του ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Χωρίς πόντιουμ, γεμάτο αιχμές και με χρώμα ροζ λόγω της χρωματικής ταυτοσημίας με την οποία ενδύθηκαν οι κυρίες των δύο υποψηφίων ενοίκων του Λευκού Οίκου, το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ όξυνε ακόμα περισσότερο την ένταση της προεκλογικής αναμέτρησης ενόψει των αμερικάνικων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Με το μικρόφωνο ανά χείρας, οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν επανειλημμένα αιχμές ο ένας για τον άλλον απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τον Μιτ Ρόμνεϊ για το πρόγραμμα του υπογραμμίζοντας πως «προωθεί τα συμφέροντα των πλουσίων». Επιτιθέμενος στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ο Ομπάμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ δήλωσε πως έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, δεν έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, το πρόγραμμα του έχει ένα σημείο. Να βεβαιωθεί πως είναι πιο εύκολο να παίξει με διαφορετικούς κανόνες» προσθέτοντας πως «αυτή ήταν η φιλοσοφία του στον ιδιωτικό τομέα, ήταν η φιλοσοφία του ως κυβερνήτης, ήταν και η φιλοσοφία του ως προεδρικός υποψήφιος».

Με τη γλώσσα του σώματος να συνηγορεί στην άποψη των αναλυτών, πως ο Ομπάμα εμφανίστηκε επιθετικός για να κερδίσει τις εντυπώσεις της δεύτερης αναμέτρησης, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ άδραξε την εμφάνιση του στο ντιμπέιτ για να αναδείξει τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων.

Υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα του για τα μεσαία στρώματα ο Ομπάμα επέμεινε στην οικονομική πολιτική που άσκησε ενώ καταφέρθηκε εναντίον του Ρόμνεϊ όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στο πεδίο της ενέργειας δηλώνοντας πως εκείνος επιθυμεί να γραφτεί η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ από τις πετρελαϊκές εταιρίες.

Επισημαίνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως ο Ρόμνεϊ διαστρεβλώνει τα λεγόμενά του, ζητώντας από τη συντονίστρια της συζήτησης να τηρείται ο χρόνος και προσθέτοντας στο τέλος το κερασάκι στην τούρτα, ο Ομπάμα έκανε επικοινωνιακά ρελάνς, αναφερόμενος στην επίμαχη και ατυχή δήλωση του Ρόμνεϊ «πως το 47% των Αμερικάνων είναι θύματα». Μην έχοντας τη δυνατότητα να απαντήσει, αφού το ντιμπέιτ όδευε στο τέλος του, ο Ρόμνεϊ δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα.

Επιμένοντας στο κρεσέντο των διατυπώσεων του πως αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί οι ΗΠΑ θα έχουν την τύχη της Ελλάδος ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης επιστράτευσε στην πολιτική του φαρέτρα τη διόγκωση του χρέους.

«Επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια είπε πως το έλλειμμα θα μειωθεί στο μισό και, αντί για αυτό, το έλλειμμα διπλασιάστηκε» τόνισε ο Ρόμνεϊ. Παράλληλα επιχείρησε να τρώσει πολιτικά τον Ομπάμα σχετικά με την απώλεια τεσσάρων αμερικανών στην επίθ
Keywords
Τυχαία Θέματα