Νίκος Παπάζογλου-Έφυγε μακριά, στην καρδιά μας ακόμη πιο κοντά

08:35 18/4/2011 - Πηγή: 24wro
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια...


Ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε για να συναντήσει τον «αδελφό του» Μανώλη Ρασούλη, που έκλεισε κι αυτός τα μάτια του πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη.
Λες και υπήρξε κάποιου είδους συμπαντική συνωμοσία και οι δύο άνθρωποι που τάραξαν τα νερά της ελληνικής μουσικής σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του 70 με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς», δεν μπορούσαν
τελικά να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλον.

Μεγάλη η απώλεια για το τραγούδι, για την Θεσσαλονίκη, για την Ελλάδα, για όλους μας.

Δεν είμαι ποιητής
Εγώ δεν είμαι ποιητής είμαι στιχάκι
είμαι στιχάκι της στιγμής
πάνω σε τοίχο φυλακής
και σε παγκάκι

Με τραγουδάνε οι τρελοί και οι αλήτες
καταραμένη είμαι φυλή
με μιαν εξόριστη ψυχή
σ' άλλους πλανήτες

Εγώ δεν είμαι ποιητής
είμ' ο λυγμός του
είμαι ένας δείπνος μυστικός
δίπλα ο Ιούδας κλαίει σκυφτός
κι είμ' αδερφός του
Ο Κριός και ο Ιχθύς, ο Πλούτωνας και ο Ουρανός ξεπηδούν αυθόρμητα από τους στίχους του Λάζαρου Ανδρέου που βρήκαν τον ιδανικό τους ερμηνευτή στο πρόσωπο του Νίκου Παπάζογλου.
Κάτι βέβαια καθόλου τυχαίο αφού το ωροσκόπιο του αείμνηστου πλέον Θεσσαλονικιού τραγουδιστή και τραγουδοποιού δονείται από την ενέργεια τους.



Ιχθύς με Ωροσκόπο στον Κριό ήταν ο Νίκος Παπάζογλου και η καλλιτεχνική στόφα του ζωδίου «έδεσε» με τον Ποσειδώνα πάνω σχεδόν στην ακμή του 7ου οίκου, κάνοντας την τέχνη σχεδόν μονόδρομο.

Ο Ουρανός στους Διδύμους και τον 3ο οίκο ήταν ο βασικός «υπεύθυνος» για την τόσο ιδιαίτερη και χαρακτηριστική φωνή του. Σε τετράγωνο με τον αστρικό του Ωροσκόπο στους Ιχθείς αλλά και με τον Ερμή (ως αστρικός) όρισε το νήμα που συνέδεσε την ύπαρξη του με το τραγούδι αλλά και την εκ γενετής «καταδίκη» του να αλλάξει το τοπίο στα μουσικά δρώμενα. Αρωγός ο Δίας από τον 9ο οίκο που πλαισίωσε τον Ήλιο αλλά και την αστρική Σελήνη σχηματίζοντας ένα τ-τετράγωνο κερδισμένων αλλά και «σπαταλημένων» ευκαιριών.

Σίγουρα αν είχε ακολουθήσει κάποιο άλλο ευκολότερο δρόμο κι όχι αυτόν του μπροστάρη σε ένα νέο ύφος ερμηνείας και προσέγγισης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, θα ήταν ένας ακόμη «φτασμένος» καλλιτέχνης της σειράς. Με βραβεία διακρίσεις αλλά και με τον καημό -συμπληρώνω εγώ- πως δεν έκανε το κάτι παραπάνω.
Αντίθετα, η ευαίσθητη Σελήνη του στον Καρκίνο τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των σύνθετων εφαρμογών που της πρότειναν ο Άρης, ο Κρόνος και ο Πλούτωνας στον 5ο οίκο.
Ροκ, ποιοτικός και βαθιά ερωτικός μέχρι ανατριχίλας εξάντλησε στο ακέραιο τις ενεργειακές «πιστώσεις» που προσέφερε στην «λαϊκή» Σελήνη αυτή η αδηφάγα τριάδα (κάνουν σύνοδο ως αστρικοί).

Όμως το αντίτιμο της αιωνιότητας που ζήτησαν ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ήταν αναπόφευκτα βαρύ για τη ζωή. Τα τετράγωνα τους με την Αφροδίτη στον 1ο οίκο αλλά κυρίως με τον Ωροσκόπο στον Κριό (ως αστρικοί) όρισαν την δύσκολη ύστατη μάχη του Νίκου Παπάζογλου με τον εσωτερικό
Keywords
Τυχαία Θέματα