Ο Άκης ζητά να αποφυλακιστεί η Βίκυ

16:03 2/7/2012 - Πηγή: 24wro


Για μία ακόμα φορά ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε μία μακροσκελή γραπτή δήλωσή του, καταγγέλλει...
ως «παράνομη και ανήθικη» την προφυλάκιση της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, τονίζοντας ότι «στηρίχθηκε αποκλειστικά στην επιτακτική υπόδειξη των κ.κ. Εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση».
Ο πρώην υπουργός, ζητά από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο των νέων εξουσιών και παρεμβάσεων που απέκτησε με το νέο νόμο 4022, «να τολμήσει να αναγνωρίσει ότι εφόσον για
την υπόθεση -είτε αφορά τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, είτε το διαμέρισμα της Δ. Αρεοπαγίτου-, αποκλειστικά υπεύθυνος είμαι εγώ, ο πρώην ΥΕΘΑ και βρίσκομαι από το Πάσχα επίσης προφυλακισμένος και στη διάθεση της Δικαιοσύνης, κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει σήμερα, τρείς μήνες μετά, να συνεχίζεται η άδικη και ανήθικη προφυλάκισή της συζύγου μου, ενώ θα μπορούσε εύκολα αυτή να αντικατασταθεί από περιοριστικούς όρους».
Η προφυλάκιση της συζύγου του, υπογραμμίζει, είναι «τιμωρητικού» χαρακτήρα καθώς πρόκειται τελικά για μία κατάσταση «που στρέφεται κατά ενός ανήλικου παιδιού -του οποίου έχουν προφυλακιστεί και οι δύο γονείς- που καταδικάστηκε εδώ και τρεις μήνες σε εξορία και εγκατάλειψη από τους γονείς του».

Αναλυτικά η δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου

«Ο νέος νόμος 4022 είναι καθαρό ότι δίνει στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της νέες εξουσίες και νέες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς και μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα» στην εκδίκαση των υποθέσεων όλων των κρατικών αξιωματούχων, εκτός από τους εν ενεργεία υπουργούς, που, ως γνωστόν, καλύπτονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κατά κοινή παραδοχή οι νέοι νόμοι κρίνονται στην πράξη και στον τρόπο καθημερινής εφαρμογής τους. Οι διαβεβαιώσεις και τα λόγια περί «αποτελεσματικότητας» του νέου νόμου ξεχνιούνται και σβήνουν γρήγορα. Οι αυξημένες όμως δικαστικές εξουσίες ή ακόμη και η παντοδυναμία που ενίοτε αποκτούν οι λειτουργοί της, απαιτούν την υπεύθυνη εφαρμογή τους, καθώς και νέους τρόπους ελέγχου, μαζί με έντονα αυξημένες προσωπικές ευθύνες των ίδιων των δικαστικών λειτουργών. Είναι εκείνοι, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, που στη βάση των νέων εξουσιών τους θα εγγυηθούν με προσωπική τους ευθύνη το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τη δίκαιη δίκη, το τεκμήριο αθωότητας και όλες τις αρχές και αξίες ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου.

Εισαγγελέας και Ανακριτής έχουν πλέον όχι μόνο νέες εξουσίες και νέες δυνατότητες παρέμβασης, αλλά και νέες προσωπικές ευθύνες στην αντιμετώπιση των πολιτών και νέες υποχρεώσεις σεβασμού στην πράξη και σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, των δικαιωμάτων των προφυλακισμένων, των κρατουμένων και των άλλων πολιτών που θα κριθούν τελικά, όχι από τους Εισαγγελείς και τους Ανακριτές, αλλά από το φυσικό Δικαστή τους. Εκεί όπου τελικά θα κριθούν και οι συνέπειες των δικών τους αποφάσεων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, με βάση τις ευθύνες του νέου νόμου.

Επομένως, ο νέος νόμος διαθέτει σαφώς δυνατότητες ε
Keywords
Τυχαία Θέματα