Ο Ελληνισμός επιβίωσε επί χιλιετίες

05:00 7/5/2011 - Πηγή: 24wro

Ξεκάθαρη θέση κατά όσων θεωρούν ότι το ελληνικό έθνος...



"γεννήθηκε" μέσω της ελληνικής επαναστάσεων, παίρνει ο ομότιμος καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.
Ελληνισμός επιβίωσε επί χιλιετίες.
Το ελληνικό έθνος στη νεώτερη διαδρομή του μορφοποιήθηκε κατά τις αρχές του
13ου αιώνα.
Η ταύτιση της αφετηρίας του με τη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδος ως κράτους αντιφάσκει με την επιστημονική αλήθεια", αναφέρει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό των 190 χρόνων από την έναρξη
του αγώνος και την προβολή διαφόρων απόψεων που αναπτύχθηκαν γύρω από το θέμα.
Οι υποστηρικτές της απόψεως, που εκφράζει και ο κ. Σβολόπουλος, τονίζουν ότι υπάρχει πλήθος παραγόντων που επέδρασαν στο να διατηρηθεί η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων σε συνάρτηση φυσικά με τον γεωγραφικό χώρο.
Τέτοιοι είναι η γλώσσα, οι μνήμες από το ιστορικό παρελθόν και η ορθόδοξη πίστη.
Διευκρινίζει δε, πως "είναι επιβεβλημένο να τονιστεί ότι πέρα από την αντιπαράθεση μουσουλμάνων και χριστιανών, ο διαχωρισμός Ελλήνων και Τούρκων εξέφρασε επί μακρούς αιώνες την καταλυτική κατεξοχήν αντίθεση μεταξύ δυνάστη και υποτελούς, γεγονός που εξηγεί και τη διαχρονική δυναμική της"
Ιδιαίτερη μνεία κάνει επίσης για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα των εσωτερικών διενέξεων, λέγοντας ότι οι αναφορές σε αυτό το ζήτημα γίνονται "σε βάρος της αναφοράς στο καταλυτικό φαινόμενο της εθνικής απελευθερωτικής συνέγερσης".

Keywords
Τυχαία Θέματα