Ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους ψυχικά ασθενής!

01:05 19/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ψυχολόγο . Σε αυτή την πρόταση θα μπορούσαν να...
συνοψιστούν τα αποτελέσματα μιας νέας μεγάλης μελέτης που χαρτογραφεί την ψυχική υγεία των κατοίκων της ΕΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων βρίσκεται - ή θα έπρεπε να βρίσκεται - στο... ντιβάνι των ειδικών ψυχικής υγείας. Τα ποσοστά είναι εύγλωττα: κάθε χρόνο το 38,2% των κατοίκων της ΕΕ - σε απόλυτους αριθμούς αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 164,8 εκατομμύρια ανθρώπους - εμφανίζει κάποια ψυχική διαταραχή.

Πέρα όμως από αυτά τα εντυπωσιακά
- δυστυχώς - νούμερα, το ακόμη πιο εντυπωσιακό και δυστυχές γεγονός είναι ότι μόνο το ένα τρίτο των περιπτώσεων φθάνει στον κατάλληλο ειδικό προκειμένου να λάβει θεραπεία. Μέσα σε αυτό το ήδη αγχωτικό πλάνο η Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερα... στρεσαρισμένη, όπως μαρτυρούν στοιχεία εθνικής μελέτης του Ψυχιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα οποία και απετέλεσαν τα δεδομένα αναφοράς της μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης.

Το άγχος και τα «σωσίβια»

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», στη χώρα μας, όπου βασιλεύει η οικονομική κρίση, ζουν και βασιλεύουν επίσης οι αγχώδεις διαταραχές - πάνω από το 10% του πληθυσμού ηλικίας 18-74 ετών πάσχει από μια κλινικά σημαντική αγχώδη διαταραχή (περισσότερα δηλαδή από 650.000 άτομα). Ωστόσο, όπως φαίνεται, υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας που σώζουν ως έναν βαθμό τους Ελληνες από τα χειρότερα, όπως η κατάθλιψη - τουλάχιστον επί του παρόντος - σε σύγκριση με τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης. Ποιες είναι αυτές; Ο καλός καιρός που δημιουργεί ψυχική ανάταση, η εξωστρέφεια, τα υποστηρικτικά δίκτυα - για την ακρίβεια, δίχτυα ασφαλείας - που δεν είναι άλλα από τους φίλους και την οικογένεια. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, μένει να δούμε αν μέσα στο νέο κλίμα της οικονομικής (και όχι μόνο) ανασφάλειας οι συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας θα είναι αρκετές ώστε να μην... απασφαλιστεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ψυχικής μας υγείας.

Ολόκληρη η Ευρώπη φαίνεται ότι βαδίζει επάνω σε κινούμενη άμμο σε ό,τι αφορά τις ψυχικές διαταραχές. Αυτό αποκαλύπτει η μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό «European Neuropsychopharmacology» και η οποία κάλυπτε 30 χώρες (τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και τις Ελβετία, Ισλανδία και Νορβηγία) - πρόκειται συνολικά για πληθυσμό 514 εκατομμυρίων ανθρώπων (καλύφθηκαν όλες οι ηλικιακές ομάδες, από την παιδική ως και την τρίτη ηλικία). Στη μελέτη, η οποία συντάχθηκε από ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο (EBC), μελετήθηκαν όχι μόνον οι σημαντικότερες ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής, των αγχωδών διαταραχών, της αϋπνίας, των εξαρτήσεων από αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και της σχιζοφρένειας, αλλά και οι νευρολογικές διαταραχές, όπως τα εγκεφαλικά και οι άνοιες
Keywords
Τυχαία Θέματα