Ο Ερντογάν ζητά απ’ το Ιράν να αλλάξει στάση προς τη Συρία

19:35 16/9/2011 - Πηγή: 24wro
Να αλλάξει τη στάση υποστήριξης προς το καθεστώς της Δαμασκού...
το οποίο επιδίδεται σε άγρια καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία, ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν εντάσεις με το Ιράν. Ωστόσο στο θέμα της Συρίας, τους έχω προειδοποιήσει ότι με την προτροπή τους, το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έγινε αλαζονικό», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους
ενώ βρισκόταν στην Τυνησία, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

«Συζήτησα το θέμα τηλεφωνικά με τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Μετά έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του, με τον οποίο συναντήθηκα. Υπήρξε μια αλλαγή στη στάση τους» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε ότι σκοπεύει να στείλει προσεχώς τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν στο Ιράν για να συζητήσει το θέμα, και ότι θα μπορούσε ο ίδιος να πραγματοποιήσει αργότερα μια επίσκεψη στον ιρανό γείτονά του.

Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Συρία στη διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, οι οποίες άρχισαν στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ιράν, που ανησυχεί για τις συνέπειες του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία, βασική σύμμαχό του στην περιοχή, ζητούσε επανειλημμένα να διεξαχθεί διάλογος στη χώρα αλλά ουδέποτε καταδίκασε τη βία του καθεστώτος της Δαμασκού. Για την Τεχεράνη, οι ταραχές στη Συρία υποκινούνται από τις εχθρικές χώρες που είναι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία, η οποία διατηρούσε επί αρκετά χρόνια φιλικές σχέσεις με τη Συρία, έλαβε αποστάσεις από το καθεστώς της Δαμασκού μετά την αποτυχία των διπλωματικών της προσπαθειών για να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις καταστολής.

«Ο συριακός λαός δεν πιστεύει τον αλ-Άσαντ, ούτε εγώ», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Ερντογάν.

Η διαφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης για τη Συρία έρχεται στην επιφάνεια μετά την απόφαση της Τουρκίας, η οποία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ιράν, να δεχτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου την εγκατάσταση στο έδαφός της ενός νατοϊκού συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα