Ο μαγικός αριθμός του ΠΑΣΟΚ είναι το 105!!

16:22 28/1/2012 - Πηγή: 24wro
Ατελείωτη είναι η λίστα των φερόμενων ως υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελος
Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης...
Ανδρέας Λοβέρδος, Λούκα Κατσέλη, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Καστανίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Παπουτσής και Κώστας Σκανδαλίδης είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος ή για
κάποιους εξ αυτών αυτό διαρρέεται από το περιβάλλον τους.

Αυτό που δεν λένε ή που δεν γνωρίζουν πολλοί εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ όμως, είναι ότι στην πράξη οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να είναι πάνω από τρεις! Και εξηγούμαστε: Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, στο άρθρο 41 περί εκλογής προέδρου, αναφέρει ότι «ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και από τους φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα (4) χρόνια και έναν τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. (…) Υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των περιφερειακών επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του Κινήματος».

Με άλλα λόγια, για να θέσει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επίσημα υποψηφιότητα, θα πρέπει να προταθεί τουλάχιστον από 105 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ή το 10% των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος.

Η δεύτερη περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πάνω από 500.000 μέλη, άρα ο υποψήφιος πρέπει να συλλέξει τουλάχιστον 50.000 υπογραφές. Οπότε, όλοι θα στραφούν στην πρώτη περίπτωση, στη συλλογή 105 υπογραφών από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Και αυτό γιατί το καταστατικό αναφέρει πως «κάθε μέλος μπορεί να προτείνει μόνο έναν υποψήφιο»!

Οι προτιμήσεις είναι προσωποπαγείς. Οπότε, δεδομένου ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ανέρχονται σε περίπου 400, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και γίνονται ακόμη δυσκολότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ελέγχει περίπου τα μισά από αυτά.

Ετσι, αν θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα και δεδομένου του γεγονότος ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασκεί επιρροή σε περίπου 120 άλλα μέλη, τότε οι υποψήφιοι μόλις και μετά βίας μπορεί να είναι τρεις!

Ακόμη όμως και αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, οι «προεδρικοί» ψήφοι θα διασκορπιστούν σε πολλούς, με αποτέλεσμα κανείς άλλος να μη συγκεντρώσει 105 υπογραφές.
Keywords
Τυχαία Θέματα