Ο Ομπάμα πατάει στα λάθη του Ρόμνι και χτίζει δυναμική νίκης

23:12 24/9/2012 - Πηγή: 24wro

Σαφές προβάδισμα καταγράφει ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι ...του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνι, έξι εβδομάδες πριν τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που...
η προεκλογική περίοδος επί της ουσίας τώρα ξεκινά στη χώρα.

Ο Ομπάμα βρίσκεται σε σταθερή δημοσκοπική άνοδο από το συνέδριο των δημοκρατικών και έπειτα, αφού εκμεταλλεύεται τα επικοινωνιακά λάθη του αντιπάλου του, ενώ δεν δείχνει
να φθείρεται ούτε από την επιχείρηση αποδόμησης του προφίλ του από τους ρεπουμπλικάνους, ούτε όμως από... αρνητικές διαφημίσεις όπως το ντοκιμαντέρ για τη θητεία του.

Σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Ομπάμα
Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ(48%) όχι μόνο διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου (43%), αλλά σε όλα τα θέματα, από το ποιος θα προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης μέχρι το ποιός έχει πιο «προεδρική εμφάνιση» ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνι με διαφορά που ξεπερνά τις 10 μονάδες.

Μόνο στο ερώτημα ποιος είναι «θρησκευόμενος» ο Ρόμνι συγκεντρώνει ποσοστό 43% έναντι 34% του Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις σε νευραλγικής σημασίας πολιτείες που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα, όπως η Αϊόβα, η Βιρτζίνια και το Οχάιο φέρνουν και αυτές τον Ομπάμα πρώτο.

Ειδικότερα στη Βιρτζίνια και το Οχάιο ο Ρόμνι έχασε επικίνδυνα έδαφος (υπολείπεται 7 με 8 μονάδες) και σε άλλες θα δυσκολευτεί να το αναπληρώσει εκτός αν πάρει με το μέρος του την μεγάλη πλειονότητα των αναποφάσιστων.

Η Φλόριντα, χτυπημένη από υψηλή ανεργία και τη φούσκα των ενυπόθηκων δανείων, είναι ιδιαίτερη περίπτωση που θα διεκδικήσουν και οι δύο με το Ρόμνι να προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν το αποτέλεσμα της μέτριας κατάστασης της οικονομίας υπό τον Ομπάμα.

Τα λάθη του Ρόμνι δίνουν το προβάδισμα στον Ομπάμα

Όπως αναφέρει το Associated Press, η δυναμική του Αμερικάνου προέδρου δεν δημιουργήθηκε απότομα. Αντιθέτως ο Ομπάμα φροντίζει να εκμεταλλευτεί τα λάθη και τις γκάφες του Ρόμνι, ενώ το επιτελείο του έχει σχεδιάσει μία προσεκτική στρατηγική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των επικοινωνιακών λαθών του Ρόμνι είναι και τα δύο βίντεο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ.

Στο πρώτο βίντεο ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «θύματα» τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και ακούγεται να λέει πως θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αν ήταν... Μεξικάνος.

Αλλά και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε ο Ρόμνι μιλώντας σε μια ιδιωτική εκδήλωση για την συγκέντρωση εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους Παλαιστίνιους και φαίνεται δηλώνει το Μάιο ότι δε θέλουν μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, και ότι η επιδίωξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν μάταιη.

Παράλληλα τα μηνύματα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου αλλά και οι υποσχέσ
Keywords
Τυχαία Θέματα