Ο πιο πλούσιος Τούρκος

08:18 15/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Husnu Ozyegin είναι ο άνθρωπος που πήρε από τους Έλληνες 2,7 δις. δολάρια. Αυτό συνέβη...
όταν το 2006 η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε το ποσοστό του στη Finansbank. Ο Ozyegin, είναι σήμερα ιδιοκτήτης της Fiba Holding, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της 20 επιχειρήσεις και απασχολεί 8.500 υπαλλήλους έχοντας σημαντική παρουσία στην αγορά ακινήτων, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια
κ.ά. Ο ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και της Credit Europe Bank, είναι ο πλουσιότερος Τούρκος με την περιουσία του να ανέρχεται στα 3 δις. δολάρια.

Ο Ozyegin γεννήθηκε το 1944 στη Σμύρνη και το 1963 βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για σπουδές. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Χάρβαρντ. Επιστρέφοντας στην Τουρκία, προσλήφθηκε στην Pamukbank, η οποία ανήκε στο συμμαθητή του Mehmet Emin Karamehmet. Στα 32 του χρόνια έγινε διευθυντής της τράπεζας και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Yapi ve Kredi Bankasi, την οποία κατάφερε να κάνει κερδοφόρα μέσα σε δύο χρόνια. Το 1987 και σε ηλικία 43 ετών δημιούργησε τη δική του τράπεζα, την Finansbank, η οποία κατάφερε να επεκταθεί και εκτός Τουρκίας.

Στη συνέχεια δημιούργησε τη Fiba Holding. Ο Ozyegin είχε σημαντική παρουσία και στο χώρο του εμπορίου με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Gima, Endia, Spar και Greens καθώς και με την Marks & Spencer. Η εξαγορά του 46% που κατείχε στη Finansbank το 2006 από την Εθνική του απέφερε 2,7 δις. δολάρια και δυο χρόνια αργότερα πρόσθεσε στην περιουσία του 700 εκατ. δολάρια επιπλέον πουλώντας το υπόλοιπο 9%.

Ο Ozyegin είναι επίσης ο ιδρυτής του πανεπιστημίου Ozyegin University στην Κωνσταντινούπολη.

moneypro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα