Ο τσάρος παρουσίασε τα μέτρα εξόντωσης: Έκτακτη εισφορά, τεκμήρια, αυξήσεις και απολύσεις

12:25 11/6/2011 - Πηγή: 24wro
Μέτρα που ξεπερνούν κάθε...φαντασία ανακοίνωσε σήμερα ο «τσάρος» της Οικονομίας...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2012-2015. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και εμπνεύσεις παγκόσμιας πρωτοτυπίας όπως η... διπλή φορολόγηση του ίδιου εισοδήματος με την επιβολή έκτακτης εισφοράς «αλληλεγγύης» 1% ως
4% στα εισοδήματα όλων των πολιτών, καθώς και εισφορά 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, αλλά και η επαναφορά του συστήματος των τεκμηρίων που έιχε χαρακτηριστεί ως «αναχρονιστικό» από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ακόμα και από τη σημερινή κυβέρνηση σε... παλιότερη εκδοχή της. Επίσης άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο ενώ δεν διευκρινήστηκε αν θα εφαρμοστεί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Πάντως, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι μάλλον θα προχωρήσουν στην εξίσωση, και αναζητούνται λύσεις για τις περιοχές που επιβαρύνονται το χειμώνα.


«Η εκταμίευση της 5ης δόσης εξαρτάται και από τη συζήτηση για το πως η Ελλάδα θα μπορεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά και τα επόμενα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.


Ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:


-Θα υπάρξει «μια μορφή εργασιακής εφεδρείας η απομάκρυνση από το Δημόσιο» μετά από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους σε Οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν.


-Εκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης» 1% ως 3% ή 4% στα εισοδήματα όλων των πολιτών


-Προωθείται η συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης.


-Εισφορά 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, αύξηση της ίδιας εισφοράς σε υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης τα εξής:


έκτακτη εισφορά, «εισφορά αλληλεγγύης», 1% ως 4%, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή ως το 2015.


-Ερχεται σημαντική αύξηση τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και συνολικά.


-Αναστέλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για εφέτος.


-Επέκταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» και πέραν της πρώτης κατοικίας για δυο-τρία χρόνια.


-Πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό.


-Αρση του τραπεζικού απορρήτου για πολιτικούς, Υπουργούς.


-Αρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Αφορά επίσης ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς του ΕΣΥ.


-Επιβολή τέλους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.


Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς εάν θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο, λέγοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζώ
Keywords
Τυχαία Θέματα