Οι 12 μεγάλοι εχθροί του δέρματος

06:20 11/6/2011 - Πηγή: 24wro

Καθημερινές συνήθειες, όπως το έντονο βράσιμο των τροφών, η...



 κατανάλωση τροφίμων με συντηρητικά, η συχνή χρήση φαρμάκων και το τσιγάρο, γερνούν πρόωρα το δέρμα μας και δημιουργούν ρυτίδες και χαλάρωση στο πρόσωπο και στο σώμα.

Η πρόωρη γήρανση του δέρματος, όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Καίτη Μουλοπούλου-Καρακίτσου, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στο κάπνισμα.

«Η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για την
ενεργοποίηση των καταστρεπτικών ελεύθερων ριζών και βλαπτικών ενζύμων του δέρματος (όπως η ελαστάση και η κολλαγενάση)», λέει. «Η φωτογήρανση σημαίνει ακανόνιστα παχύ και τραχύ δέρμα, δυσχρωμικό και υπερκερατωσικό».

Νούμερο δύο εχθρός του δέρματος ανακηρύσσεται η νικοτίνη. «Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση, που μειώνει την καλή παροχή αίματος στο δέρμα και συνεπώς επηρεάζει τον τρόπο διατροφής του», επισημαίνει η κ. Μουλοπούλου.

«Ακόμα, τοξικά πρόσθετα προϊόντα που περιέχονται στον καπνό, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος από επαφή μαζί τους. Από απορρόφηση και διείσδυση- μέσω της κυκλοφορίας- των προϊόντων αυτών, μειώνονται το κολλαγόνο και οι ελαστικές ίνες του δέρματος».

Παράγοντες πρόωρης γήρανσης

Η πρόωρη γήρανση του δέρματος οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

1. Ηλιακή ακτινοβολία.

2. Κάπνισμα.

3. Συνεχείς μεταβολές του σωματικού βάρους.

4. Ρύπανση του περιβάλλοντος.

5. Λοιμώξεις (οδοντικές και άλλες).

6. Έλλειψη σωματικής άσκησης.

7. Αυξημένη κατανάλωση φαρμάκων.

8. Κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί πολύ βράσιμο ή περιέχουν συντηρητικά.

9. Διαταραχές του ύπνου.

10. Χρόνιο στρες.

11. Μορφασμοί και τικ του προσώπου.

12. Έκθεση στο ψύχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα