Οι αφανείς πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου

10:21 17/11/2011 - Πηγή: 24wro
Η ιστορία ανθρώπων που δεν... εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στην εξέγερση...

Η γενιά του Πολυτεχνείου και των νέων που βρέθηκαν μέσα στο χώρο την ώρα που το τανκς έπεφτε πάνω στην πύλη και συμμετείχαν στα γεγονότα των ημερών, τείνει να ταυτιστεί με ανθρώπους που αργότερα εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους με θέσεις στην πολιτική. Είναι όμως αυτό απόλυτα αληθές;

Πράγματι, ορισμένοι από τους νέους
που συμμετείχαν ενεργά στην φοιτητική εξέγερση, από τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα έχουν ασχοληθεί με την άσκηση της κρατικής εξουσίας και έχουν λάβει δημόσια αξιώματα. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας.

Πλήθος ανώνυμων φοιτητών τότε, εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε επιφανείς επιστήμονες, εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται και αρκετοί, ουδέποτε απέκτησαν στενές σχέσεις με κόμματα. Παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων είναι και αυτά που ακολουθούν.

«Η γενιά του Πολυτεχνείου, λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της δικτατορίας, βρέθηκε στην αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Γι' αυτό ακριβώς μυθοποιήθηκε και φορτώθηκε με τις τύψεις ολόκληρης της κοινωνίας. Προκάλεσε τη ζήλια και τελικά υποχώρησε όταν χρειάστηκε να επιστρέψει στην καθημερινότητα», λέει ο Ολύμπιος Δαφέρμος, συγγραφέας του βιβλίου «Φοιτητές και δικτατορία».

Ο κ. Δαφέρμος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης εκπροσωπώντας τη σχολή μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων. Παρέμεινε ανένταχτος και μετά τη μεταπολίτευση έκανε στράφηκε προς τη μέση εκπαίδευση. Σήμερα περιμένει τη συνταξιοδότησή του ύστερα από μερικά χρόνια προσφοράς στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Δεν διστάζει να σχολιάσει πως «ο καθένας παίρνει το δικό του μερίδιο ευθύνης και δεν εκπροσωπεί παρά μόνον τον εαυτό του».

Από τα 30 μέλη που απαρτίζουν τον επίσημο κατάλογο των μελών της συντονιστικής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, εννέα είχαν εκλεγεί από τις συνελεύσεις των σχολών τους χωρίς κομματική «βούλα», έξι ανήκαν στον «Ρήγα Φεραίο», τη φοιτητική οργάνωση της ανανεωτικής αριστεράς, και άλλοι τέσσερις στο χώρο που σήμερα καλύπτει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Επτά ανήκαν στην παράνομη Αντι-ΕΦΕΕ, τη φοιτητική οργάνωση του ΚΚΕ που σε πρώτη φάση είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την κατάληψη.

Περίπου 150 φοιτητές είχαν τιμωρηθεί τον Φεβρουάριο του 1973 για τη συμμετοχή τους στον αγώνα και είχαν υποχρεωθεί από τις χουντικές αρχές να διακόψουν τις σπουδές τους για να υπηρετήσουν σε στρατιωτικές μονάδες στην παραμεθόριο. Με το «άνοιγμα» Μαρκεζίνη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι και είχαν επιστρέψει στην Αθήνα, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κατάληψη.

Ανένταχτη τότε και σήμερα η Λίνα Κωστή, εκπροσώπησε τη φιλοσοφική σχολή. Είχε δυναμική παρουσία στον αντιδικτατορικό αγώνα, όπως και ο αδελφός της Γιώργος -φοιτητής του Πολυτεχνείου και ενταγμένος στην Αντι-ΕΦΕΕ, που σήμερα εργάζεται στο μετρό και προσφέρει εθελοντική βοήθεια σε ενώσεις καταναλωτών- παρά το γεγονός ό
Keywords
Τυχαία Θέματα