Οι αναδυόμενες οικονομίες στηρίζουν την ευρωζώνη

16:55 23/9/2011 - Πηγή: 24wro
Στήριξη προς την ευρωζώνη, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την κρίση χρέους που την ταλανίζει, προσφέρουν οι μεγαλύτερες αναδυόμενες...
οικονομίες του κόσμου.

Στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών  των G20 στην Ουάσινγκτον, οι εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, δηλαδή των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα των BRICS, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να παράσχουν «έμμεση υποστήριξη, μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη τις χώρες της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι παρούσες προκλήσεις», όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα.

Στόχος των αναδυόμενων  οικονομιών είναι η κατά το δυνατόν αποτροπή μιας νέας αναταραχής για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που οι ηγέτες των αναδυόμενων οικονομιών φοβούνται πως μπορεί να προέλθει από την αδυναμία των Ευρωπαίων να... καθαρίσουν τα του οίκου τους.

Ο άτυπος εκπρόσωπος των BRICS Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι χώρες της ομάδας ουσιαστικά μετέχουν ήδη από το 2010 -μέσω των εισφορών τους στο ΔΝΤ- στην προσπάθεια στήριξης και στη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών - μελών της ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Απλώς τώρα εμφανίζονται διατεθειμένες να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, την παροχή υποστήριξης διαμέσου του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστούν πιο καίρια οι προκλήσεις για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, «αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών σε κάθε χώρα», όπως αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Ο κύριος Μαντέγκα δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν οι BRICS εξετάζουν την παρέμβασή τους με πιο «ευθείς» τρόπους και μεθόδους, όπως οι αγορές ομολόγων κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, λέγοντας πως «εάν δεν επιλυθεί σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πληγούν και οι άλλες οικονομίες».

Πάντως ούτε το μέτωπο των BRICS δείχνει ιδιαιτέρως αρραγές, καθώς αμέσως μετά τη συνέντευξη Μαντέγκα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας Νταβάρι Σαμπαράο επισήμανε ότι η χώρα του, ενδεχομένως κι άλλες αναδυόμενες οικονομίες, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εάν κληθούν να παράσχουν στήριξη μέσω του ΔΝΤ σε τρίτες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Και μπορεί προσώρας αυτό να μην είναι θέμα, όμως σίγουρα θα τεθεί ζήτημα εάν χρειαστεί να επεκταθεί η χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ σε «πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη».
Keywords
Τυχαία Θέματα