Οι χώρες του Νότου συσπειρώνονται πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ

21:32 8/5/2012 - Πηγή: 24wro
Ένα νέο σύμμαχο στις προσπάθειές... τους να παρακάμψουν τη «συνταγή» αυστηρής λιτότητας, που προωθεί το Βερολίνο, βρίσκουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου... στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαιρετά από το μπαλκόνι τους οπαδούς του, μία μέρα μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας.

Με τη νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στις εκλογές, διασπάται ο άξονας που είχε
σχηματισθεί μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, το δημοσιονομικό σύμφωνο των οποίων απαιτεί βαθιές περικοπές δαπανών σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από κεντροδεξιές πολιτικές παρατάξεις, που ενδεχομένως να είχαν εκφράσει δημοσίως στήριξη προς τον Σαρκοζί- διάκεινται θετικά στην προοπτική χαλάρωσης των χρονικών πλαισίων για την υλοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και στην προώθηση προτάσεων όπως η έκδοση κοινών ευρωομολόγων και συντονισμένες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα επιβάλλουν την ανάγκη για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε ανακοίνωσή του έπειτα από επικοινωνία με τον κ. Ολάντ, την καγκελάριο Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική είναι απαραίτητη, αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για το βασικό στόχο: τη σταθερή ανάπτυξη που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κοινωνική ισότητα... Γι' αυτό το λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να σπεύσει η Ευρώπη στην υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μόντι.

«Η προσωπική μου επιθυμία, όπως και εκείνη της ιταλικής κυβέρνησης, είναι να συνεργασθούμε στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο μια πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ενωση, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο Στέφανο Φασίνα, εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (που υποστηρίζει την κυβέρνηση Μόντι), δήλωσε χθες ότι η χώρα πρέπει να αντιδράσει στη νίκη Ολάντ με άμβλυνση των μέτρων λιτότητας.

Δεν είναι πεπρωμένο

Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, χθες, κατά την πρώτη του ομιλία, ότι η Ευρώπη κοιτάζει τη Γαλλία και ότι «η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι το πεπρωμένο». «Αυτή η αποστολή είναι στο εξής δική μου, δηλαδή το να δοθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια διάσταση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ευημερία και -εν συντομία- στο μέλλον», υπογράμμισε ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

Η «πνοή» ανάπτυξης και χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας, που υπόσχεται ο Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να ωφελήσει και την Ισπανία. Μπορεί φαινομενικά η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να προτιμούσε τον συντηρητικό Σαρκοζί, όμως επωφελείται από την εκλογή του σοσιαλιστή Ολάντ στη γαλλική προεδρία. Ισπανός βουλευτής από το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι δήλωσε στο Reuters (επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμ
Keywords
Τυχαία Θέματα