Οι δημότες θα πληρώνουν τα βάρη των σπάταλων δήμων

08:41 20/11/2012 - Πηγή: 24wro
Στους δημότες και τους πελάτες τους θα μεταφέρουν πλέον τα βάρη οι σπάταλοι δήμοι...
και οι ΔΕΚΟ που δεν θα μπορέσουν στο εξής να τα φέρουν βόλτα με τα κονδύλια που τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αντί να ζητούν νέες επιχορηγήσεις από τον κρατικό κορβανά, η Τρόικα απαίτησε (και γίνεται νόμος του Κράτους με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της
Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου) οι διοικήσεις των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ που δεν μπορούν να ελέγξουν τις δαπάνες τους, να προσφεύγουν στους πολίτες στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες για να ζητούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εστάλη για δημοσίευση στο ΦΕΚ ορίζεται ότι οι δήμοι θα πρέπει, αντί πρόσθετης επιχορήγησης, να λαμβάνουν ένα μέρος ή το σύνολο των εξής μέτρων:

α) μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από δημοτικά τέλη και φόρους.
β) αναστολή προσλήψεων,
γ) επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού,
δ) άντληση κεφαλαίων από τον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εξυγίανσης των ΟΤΑ,
ε) αύξηση των ιδίων εσόδων με αυξήσεις σε φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,
στ) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανση του.
ζ) αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.
η) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καταστήσει περισσότερο υπεύθυνους τους τοπικούς άρχοντες, που θα λογοδοτούν στους δημότες τους αν κάνουν κακή χρήση των περιορισμένων πόρων που θα αντλούν από το κράτος. Την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ θα παρακολουθεί online ανά μήνα το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» των ΟΤΑ που συστήνεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Αν οι ΟΤΑ χάσουν τον έλεγχο των οικονομικών τους, θα πρέπει να προσφύγουν στους δημότες τους για να διασώσουν την οικονομικής τους «αυτοτέλεια».

ΔΕΚΟ

Τον δρόμο για αυξήσεις τιμολογίων και μείωση προσωπικού «δείχνει» η κυβέρνηση και στους διοικητές των ΔΕΚΟ.
Στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται Μηχανισμός Παρακολούθησης Ετήσιων Προϋπολογισμών που καταθέτουν ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ. Αυτοί μπορεί να τροποποιούνται ανά τρίμηνο όμως, μόνο και μόνο επειδή άλλαξαν πχ οι στόχοι στο Μνημόνιο μετά από κάθε τριμηνιαίο έλεγχο της Τρόικα.
Όποτε περιορίζεται η κρατική χρηματοδότηση, αυτό θα αντανακλά σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση και στους προϋπολογισμούς τους. Οι διοικήσεις των φορέων αυτών πρέπει να συμμορφώνονται με τις εξελίξεις αυτές γιατί αν βγαίνουν εκτός των στόχων π
Keywords
Τυχαία Θέματα