Οι επαναγορές ελληνικών ομολόγων δεν θα περιοριστούν στα 20 δισ. ευρώ

19:40 27/7/2011 - Πηγή: 24wro
Η απόφαση που πάρθηκε για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής...
εκτός των άλλων προβλέπει την αναβάθμιση της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και να μπορεί να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων για λογαριασμό της χώρας μας. Αξιωματούχοι της ΕΕ έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την αναβάθμιση του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Μέχρι το τέλος του έτους αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του

Το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το ΕFSF, αναμένεται να έχει αναλάβει έως το τέλος του έτους όλες τις νέες του αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επέμβασής του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η επέκταση των δυνατοτήτων του EFSF, όπως το να δανείζει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών τους, ή το άνοιγμα προληπτικών γραμμών χρηματοδότησής τους πριν αποκλειστούν οι εν λόγω χώρες από τις αγορές, συμφωνήθηκαν σε σύνοδο της ΕΕ την εβδομάδα που πέρασε.
Η αυξημένη αυτή ευελιξία του EFSF πρέπει, ωστόσο, να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια σε πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης.
Στόχος να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία το γρηγορότερο δυνατόν
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν ότι στόχος τους είναι να τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθεσία το γρηγορότερο δυνατόν, με τη χρήση κατ' επείγοντος διαδικασίας, όπου αυτό είναι δόκιμο.
"Εκτιμώ ότι οι νέες αρμοδιότητες θα έχουν σίγουρα θεσμοθετηθεί έως το τέλος του έτους", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετάσχει στις συνομιλίες για το χρηματοδοτικό πακέτο της Ελλάδας και για τις αλλαγές στο EFSF.
Το ίδιο το ταμείο θα πραγματοποιεί τις αγορές
Το EFSF, που ιδρύθηκε πέρυσι, έχει αποτελεσματική χρηματοδοτική δυνατότητα ύψους 440 δις ευρώ. "Αντιλαμβάνομαι ότι το ίδιο το EFSF θα διενεργεί τις επαναγορές ομολόγων. Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι γι' αυτό", είπε δεύτερο στέλεχος της ευρωζώνης που παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες.
"Το EFSF δεν διαθέτει τώρα τις αρμοδιότητες αυτές, αλλά ακριβώς γι' αυτό αποφάσισαν οι ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα να του τις δώσουνε".
Δεν περιορίζονται οι αγορές στα 20 δις. ευρώ
Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι οι επαναγορές από το ταμείο ομολόγων στην δευτερογενή αγορά δεν θα περιοριστούν στα 20 δις. ευρώ. Το EFSF θα διαχειριστεί επίσης το ποσό από το πρώτο Μνημόνιο που δεν έχει εκταμιευτεί. Οι επαναγορές του Ελληνικού χρέους από το Ταμείο αναμένεται να επικεντρωθούν σε ομόλογα που διαπραγματεύονται κάτω από το 65% της αξίας.
Τέλος όπως αναφέρουν οι πηγές της ΕΕ το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα το ποσοστό της συμμετοχής του στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα.
newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα